Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Стойчо Кацаров: Не съм бил антиваксър, в началото подцених проблема с COVID-19

Политика

Стойчо Кацаров: Не съм бил антиваксър, в началото подцених проблема с COVID-19

Стойчо Кацаров: Не съм бил антиваксър, в началото подцених проблема с COVID-19 - Tribune.bg
Снимка:

Не е изключено да има нова вълна през лятото, каза служебният министър

„България е с ниски показатели на заболели от коронавирус, но това не трябва да ни успокоява. Не се изключва нова вълна през лятото, ако ситуацията с вируса се влоши“, предупреди служебния здравен министър в ефира на БНТ.

Стойчо Кацаров обясни, че ако България продължи да бъде в зелената зона по разпространение на COVID-19, е възможно да се разшири обхватът на хората, които да се движат без маски.

„Бих искал да видя всички без маски, но това може да стане само, ако има масово ваксиниране. С 20-25% имунизирани няма как да се случи. Ваксинираме се и сваляме всички маски“, съобщи здравният министър. Той сподели, че една нова вълна може да ни върне в позицията от пролетта и да сложи край на туристическия сезон. Според него при нова вълна отново могат да се затварят фирми и магазини.

„Клевета е, че съм антиваксър, аз съм лекар. Искам с популярни хора да се опитаме да убедим хората да се ваксинират“, каза още Кацаров. Той заяви още, че много неща могат да се променят, но в краткия му мандат няма как това да се случи.

Кацаров заяви, че някои мерки, предприети от предните власти не са били логически издържани – „нараства броя на заразените, а се облекчаваха мерки. Сега се опитваме да поставим това на здрава основа. В началото съм подценявал проблемът с вируса, но това е било на базата на информацията, която е имало тогава. Не мисля, че съм казал нещо, за което да се извинявам. Винаги съм смятал, че мерките могат да се прилагат много по-добре. Настоявам да се анализира смъртността през тази година. Това означава да анализираме, кои действия на властите са допринесли за това да има толкова висока смъртност. Този анализ ще помогне това да не се повтори“, каза здравният министър.

По темата за проверката на болници министър Кацаров заяви, че проверката в УМБАЛСМ „Пирогов“ не се извършва от здравното министерство, а от НЗОК.

„Това, което беше констатирано в болница „Лозенец“, изглежда се е извършвало и в други болници – да се отчита дейност, която не е извършена. Затова освен проверките, които се извършват в момента, аз настоях да се вземат мерки и за превенция на това явление. Аз не съм обвинявал никого, но ако такива неща са извършвани – да се източва НЗОК, аз ще бъда безкомпромисен“. 

По отношение на трансплантациите Кацаров заяви, че днес ще се разглежда в ръководството на Министерството на здравеопазването пакет от промени в наредбата за трансплантации в медицинския стандарт, които са предложени от експерти с цел да се подобри трансплантационният процес именно в частта на донорството.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати