Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Стойчо Кацаров: Ваксинацията не е задача на здравното министерство, а на обществото

Политика

Стойчо Кацаров: Ваксинацията не е задача на здравното министерство, а на обществото

Стойчо Кацаров: Ваксинацията не е задача на здравното министерство, а на обществото - Tribune.bg
Снимка:

„Ситуацията е много сериозно, но няма място за паника. Здравната система е много добре организирана. Към този момент медиците се справят много добре, но това не означава, че тя не е напрегната“, заяви пред Нова телевизия служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

Той увери, че продължават да се разкриват легла за COVID болни и обяви, че ще направи опит да внесе нов продуст за лечение на коронавирус, който обаче не е разречен за употреба в ЕС.

По отношение на мерките Кацаров обяви, че това не са решения, които се взимали еднолично и той се доверявал на експертите. „Утре няма да влезе в сила нищо. Може да обявим нови допълнителни мерки за ограничаване на инфекцията, които ще влязат в сила до няколко дни”, заяви Кацаров.

За високата смъртност Кацаров обяви, че тя се дължала на няколко фактора, един от които е лошото състояние на здравната ни система, лошото й управление и нивото на ваксинацията. Служебният здравен министър обяви, че сравнена с предишни вълни у нас, смъртността е много по-ниска сега.

Ваксинацията пък се провалила, защото се създали тежки негативни нагласи. „Това е много трудно да се промени и ние сме много внимателни. През цялото време сме се придържали към това, че ваксинирането е доброволен акт. Тезата, че хората не са информирани не е вярна. Няма човек, който да не е запознат с всички препарати. Балансът е много деликатен“, каза здравният министър.

Според него ваксинацията не е задача на здравното министерство, а отговорност на обществото.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати