Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Стойчо Стойчев: ДПС ще победи в битката срещу президента Радев

Политика

Стойчо Стойчев: ДПС ще победи в битката срещу президента Радев

Стойчо Стойчев: ДПС ще победи в битката срещу президента Радев - Tribune.bg
Снимка:

„В битката между ДПС и Радев, ще победи ДПС, защото това е партия, която има представителство по места“, коментира решението на Движението за права и свободи да не подкрепи настоящия президент за втори мандат политологът Стойчо Стойчев пред БНТ.

„България трябва да избере президент с опит, мъдрост и държавническо мислене. Трябва ни президент обединител, а не опозиция, опонент, просто разединител“, се изтъква в политическата декларация на Централния съвет на ДПС, която бе приета вчера.

Според политолога ДПС разполага с институционален и бюджетен ресурс, и ще наложи позицията си. Той допълни, че от Движението са оттеглили подкрепата за Радев отдавна.

„Ясно е, че ДПС винаги е била решаваща на балотаж за това кой ще бъде президент. Такава решаваща роля имаше и на миналите президентски избори. Радев получи солидна подкрепа от ДПС“, припомни Стойчев. По думите му разривът е започнал през 2019г., когато позициите им са започнали да се отдалечават.

„Смятам, че сблъсъкът се изостри особено покрай избора на главен прокурор. Така или иначе Радев си отвори конфликт с прокуратурата, което е безпредметно, защото това са власти от различен порядък и няма какво да си кажат", добави политологът.

За него здравната криза ще продължи да бъде важна тема в политическия дебат.

„Ако изборите бъдат рано, март или април, дори самите избори и кампанията ще бъдат под знака на ковид и мерките, свързани с това, както оценките дали са успешни или неуспешни. Управляващите ще се хвалят с успешни мерки, а опозицията ще ги критикува“, прогнозира той. Стойчев изрази мнение, че ЦИК ще изпълни графика с машинното гласуване, но нещата с електронното гласуване са далеч на по-ранен етап.

“Няма нито законодателен, нито административен ангажимент за въвеждането му, защото до голяма степен е проблематично. Би било проблематично в държава, в която няма тайна на вота и всеки заявява с чест и гордост за кого е гласувал, каквото е в Естония, Исландия, малките държави“, обясни политологът.

Според него при електронното гласуване се въвежда гласуване в неконтролирана среда и никой не може да снеме самоличността на гласоподавателя.

„Въвежда се висока технология, която на пръв поглед дава достъп до гласуването на много хора, особено в чужбина. Така вота се дава в ръцете на т. нар "брокери на гласове" инструмент, с който да ви изфабрикуват изборните резултати“, предупреди доц. Стойчев.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Васисуалий Лоханкин Милото Гербгейче!Абе да се прежали някой да го изчатка в политическото дупенце гова сладурче.То просто си търси страстния тъпкач и ако някой му се наслади то ще млъкне и ще изчезне от екраните.
05.01.2021 19:10 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети