Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Стойчо Стойчев: Който прави шашми с дати и с промени на изборни правила, обикновено страда

Политика

Стойчо Стойчев: Който прави шашми с дати и с промени на изборни правила, обикновено страда

Стойчо Стойчев: Който прави шашми с дати и с промени на изборни правила, обикновено страда - Tribune.bg
Снимка:

Когато се появи знаменитост на изборите, се повишава и броя на желаещите да гласуват за нея, смята социологът

„Който се е опитал да прави шашми с дати и с промени на изборни правила, обикновено страда след това“, коментира пред Нова тв политологът Стойчо Стойчев. Той посочи, че напрежението идва от факта, че в началото ГЕРБ са искали по-късна дата, а сега настояват за по-ранна и обратно, от опозицията са били доволни на по-ранната дата 28 март, посочена от президента, а сега искат по-късна.

„Факт е, че изборите трябва да се проведат в безопасна обстановка. Затова трябва да се извикат епидемиолози с модели за стабилна прогноза”, изтъкна Стойчев. Той призна, че за епидемиолозите, е важно да има по-малък период до въпросната дата, за да е по-точна прогнозата им.

В отговор социологът Кольо Колев изрази учудване от поведението на медицинските експерти, които се срещнаха с президента Радев.

„Учудвам се от реакцията на медицинските експерти, които казаха, че здравето на хората е по-важно от политиката. Извинявам се, здравето на хората зависи и от политиката, и от икономиката в същата степен, както забъркването на лекарства, които да поддържат тяхното здраве. Няма нужда да се правят на умрели лисици. Трябва да си поемат отговорността“, изтъкна Кольо Колев. Той посочи, че дори проветряването на стаите в различните месеци е различно по продължителност. Според социологът разговорите са били проформа.

„Въпросът не е в датата на изборите, а в това какво и как трябва да се направи, за да отидат хората до урните“, посочи Кольо Колев. Той напомни, че тези избори ще имат много сериозен медицински аспект.

„Трябва да се знае как се провежда вотът по време на пандемия, така че хората да чувстват сигурност, за да отидат да гласуват. В противен случай, ако се страхуват - ще отидат най-силните ядра. Ще спечелят три основни политически партии - БСП, ГЕРБ и ДПС”, уточни социологът.

Според политолога Стойчо Стойчев здравното министерство е в правото си да иска ясна дата, за да изготви протокол.

„На официално ниво, ако министерството се ангажира да каже определена дата, ще  започнат обвинения, че едва ли не изпълнителната власт е определила датата. Отговорността за това е лично на президента”, смята Стойчев. По думите му винаги, когато на избори се появи „селебрети“/знаменитост/ като партията на Слави Трифонов, се повишава и броя на желаещите да гласуват за нея, които специално излизат до урните затова. Стойчев даде пример с 2001г., когато Симеон Сакскобурготски участва на изборите и 2009г., когато настоящият премиер се впусна в политиката. Политологът пресметна, че партията на Трифонов може да увеличи до 400 000 души участниците в предстоящия парламентарен вот.

Според Колев консултациите, които президентът Румен Радев проведе със здравните власти, са били опит участващите в тях да избегнат отговорност.

„Едните отблъскват отговорността, а другите питат за какво става въпрос, може би търсейки своята форма на отблъскване на отговорност”, добави социологът.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (3)

Къде е заровено кучето?!- "Трябва да се знае как се провежда вотът по време на пандемия, така че хората да чувстват сигурност, за да отидат да гласуват. В противен случай, ако се страхуват - ще отидат най-силните ядра. Ще спечелят три основни политически партии - БСП, ГЕРБ и ДПС”
ЕТО ОТ ТОВА СА ПРИТЕСНЕНИ КОЛЬОВЦИТЕ!
06.01.2021 11:08 / Отговор
КОРУМПИРАНИЯТ ПРЕЗИДЕНТ Р. РАДЕВ СЕ ПОКАЗВА И КАТО ГОЛЯМ СТРАХЛИВЕЦ............. НЕ ИСКА ДА ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТТА ЗА ДАТАТА НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ......
СТРАХЛИВЦИТЕ НЕ СА ЖЕЛАНИ ОТ БЪЛГАРОФИЛИТЕ.........
06.01.2021 11:32 / Отговор
тъп страхливец кумунистически буклуци, всички са такива.
06.01.2021 12:49

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети