Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Стойчо Стойчев: Румен Радев използва популизма, за да се задържи в политиката

Политика

Стойчо Стойчев: Румен Радев използва популизма, за да се задържи в политиката

Стойчо Стойчев: Румен Радев използва популизма, за да се задържи в политиката - Tribune.bg
Снимка:

Не е работа на президента да се занимава с изборите, които са международно признати

„Не е работа на президента да се занимава с изборния процес. Той през последните месеци се насочва все към теми, които да му донесат взривна популярност по модела на Тръмп. Очевидно копира този модел. Вдига скандали.“ Това посочи политологът Стойчо Стойчев пред Нова ТВ.

Президентът твърди, че изборите са манипулирани, но той самият е човек, който печели избори у нас. „След като той спечели избори, те манипулирани ли бяха?“, пита Стойчев. „Ако твърди, че неговите избори не са манипулирани, а тези след него са, значи имаме двоен стандарт“, категоричен е анализаторът.

Организацията на изборите у нас, включително броенето на бюлетините и протоколите, са признати от международни организации. Досега не е имало оспорване на избори.

„Признати са и от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, в която участва и Русия – любимата на президента“, припомня Стойчев.

По думите му подобно говорене от страна на държавния глава вреди на имиджа ни, тъй като ни изравнява с държави като Таджикистан и Киргизстан.

„Тези изявления крият много опасен заряд“, категоричен е политическият анализатор.

Според него Румен Радев използва популизма с цел да се задържи на политическата сцена и след изтичане на мандата му. За целта президентът се представя като част от честните хора и се обявява срещу корумпираните политици, все едно е от друг свят и не е част от политическите институции в страната.

„Популизмът като политическа стратегия има за цел да изстреля един политик и да го качи на власт. По подобие на Орбан и Тръмп. Това съвпада 1:1 с поведението на Радев“, коментира Стойчев.

Според него президентът избягва международни важни теми. В момента му е неудобно да коментира това, което се случва в Украйна, и насочва общественото внимание в друга посока.  

Като се върнем назад в годините, БСП получава между 600 хил. и 900 хил. гласа и не може да ги надхвърли, а ГЕРБ не пада под 1 млн. гласа. Така че остава разлика от 100 хил. гласа. Затова политологът смята, че изборите показват реалната ситуация, а не социологическите проучвания.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати