Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Стойчо Стойчев се съмнява в данните на социолозите, че ПП имат потенциал да са втора сила

Политика

Стойчо Стойчев се съмнява в данните на социолозите, че ПП имат потенциал да са втора сила

Стойчо Стойчев се съмнява в данните на социолозите, че ПП имат потенциал да са втора сила - Tribune.bg
Снимка:

„Реалната бройка на партиите, които биха влезли в 48-то Народно събрание, е между четири и осем. Нагласите са за ниска избирателна активност. А при нея се мобилизират основно твърдите партийни ядра“. Това обясни пред „Труд“ политологът и преподавател в СУ доц. Стойчо Стойчев.

Въпреки че ситуацията изглежда нерешима, според него има шанс за правителство след 2 октомври. Съмнява се в данните на социолозите за „Продължаваме промяната“.

„Електоратът на ПП е коренно променен в сравнение с този от ноември миналата година. Тези хора, които гласуваха за ПП тогава, няма да са тези, които ще гласуват за тях сега. През ноември половината от гласувалите за Кирил и Асен направиха това, защото президентът ги промотира като негови успели хора. Подкрепата на президента бе изключително мощен фактор за техния електорален успех. Сега не само че я няма тази подкрепа, напротив - тя е срещу тях, защото ПП са в много остра конфронтация както с президента, така и със служебното му правителство. Това автоматично не просто изтрива част от гласувалите за ПП, но образува някакъв вид изолация около тях“, анализира той.

ПП се ограничава до електората на „Демократична България“ - т. нар. фрагментирано старо дясно, което е 350 000 души, които ПП ще трябва да дели с ДБ, смята политологът.

„Като се явят поотделно трябва да си разделят тези 350 000 гласа. Ако се разделят 200 000 на 150 000 е добре, ще влязат и двете. Ако обаче са 300 000 за ПП и 50 000 за ДБ, ДБ остава под чертата, което ще бъде страшен удар за тези хора. Такъв удар те понесоха през 2013 и 2017 година, когато десните не влязоха изобщо в парламента, когато се явиха с две регистрация на „Нова република“ и „Да, България“. Ако се явят поотделно и ДБ изпадне, това означава, че ПП ще елиминират единствения си сигурен, смислен потенциален партньор“, изчислява Стойчев.

„Затова всички и приятели, и врагове ги съветваха да се явят заедно, но ПП са правили някакви дълбочинни интервюта и изследвания, които само те си знаят, какви социолози са ги правили и доколко тези резултати не отговарят на някакво желано послание. Един Господ знае... Но ПП поне са сигурни, че ще влязат в парламента. Но за тяхното второ място хич не съм сигурен. Сигурен съм, когато социолозите мерят резултатите за старите партии ГЕРБ, БСП, ДПС и ДБ, защото това са си партии с трайно присъствие в политическия живот и имат ясно определен актив и твърди електорални ядра. Докато при ПП едно че е аморфна структурата, второ - нямат формална регистрация и трето - нямат никъде изградени местни структури. Освен това те привличат ренегати като Радостин Василев и Бойко Рашков и доста хора по места едва ли ще се зарадват на това. Всички тези фактори плюс много изменения електорат плюс конфронтацията с Радев ме кара да се съмнявам силно във второто им място“, заявява Стойчев.

Той не смята, че има шанс да се потвърдят надеждите на „Възраждане“ за неочаквана победа.

„Той (Костадинов) не е нов тип политик, отдавна е в политиката. Освен това той не е онзи тип знаменитост, който приобщава нови избиратели. Посланията и възгледите му са твърде радикални, за да може да хване вота за знаменитости. Хората го мислят за някакъв странен тип. Положителният образ на Костадинов е много спорен. Той разстрелва, беси. До момента не сме имали такъв политик като него, който да е реализирал в голям мащаб привличането на такива избиратели. Царят дойде с положителни послания, Бойко Борисов също...“, подчертава политологът.

Според него има вероятност около половин милион подкрепящи „промяната“, водени от Радев, да не излязат да гласуват. А част неизлезлите миналата година привърженици на ГЕРБ и ДПС – този път да идат до машините.

„Може да очакваме някакъв вид прираст в електоралната подкрепа. И вместо 600 000 гласа, каквито са прогнозите сега, ГЕРБ да получи примерно 800 000, 850 000 гласа и това би бил един много реалистичен резултат за ГЕРБ. При ДПС ще има много силна мобилизация, може би прирастът ще бъде между 50 и 100 000 гласа, като много от тях ще дойдат от чужбина“, прогнозира доц. Стойчо Стойчев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати