Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Стратегическият съвет към президента: Липса на прозрачност, отговорност и съдебната власт - причини за кризата на държавността

Политика

Стратегическият съвет към президента: Липса на прозрачност, отговорност и съдебната власт - причини за кризата на държавността

Стратегическият съвет към президента: Липса на прозрачност, отговорност и съдебната власт - причини за кризата на държавността - Tribune.bg
Снимка:

Системните дефекти на модела на управление у нас и на отношенията между държавата и обществото могат да се решат само с дълбока реформа, която да овласти гражданите и да наложи механизми за прозрачност и за реална управленска отговорност. Това е един от изводите в анализ на Стратегическия съвет към държавния глава, изготвен на базата на общественото обсъждане при подготовката на Национален стратегически документ на България, представено на 6 август тази година от президента Румен Радев. Изводите са фокусирани върху причините за незадоволителните резултати в общественото развитие у нас, съобщиха от "Дондуков" 2.

И втората част от проекта за Национален стратегически документ, изготвен от Стратегическия съвет при президента, ще бъде подложен на обществено обсъждане в сайта на гражданската инициатива „Ние, е-народът” https://e-narod.bg/, както и в платформата на инициативата във Фейсбук. След обществения дебат Стратегическият съвет ще предложи визия и необходими действия за успешното развитие на България.

Според анализа, въпреки че по Конституция властта произтича от народа, българските граждани на практика нямат ефективни инструменти за участие в управлението и за контрол и въздействие върху органите на властта и длъжностните лица.

„Границата на разумната независимост и управленска автономност е премината по посока на властова недосегаемост, а това означава, че в нарушение на основните принципи на демокрацията народът не е върховен суверен“, обобщават от Стратегическия съвет.

„На върха на държавата трябва да се създаде нов синтез от морал и компетентност, а това изисква нова система за подбор на елитите, функционираща под контрола на обществото“, се посочва в документа на Стратегическият съвет, базиран на анализ на състоянието на държавата.

В текста се посочва, че в изготвените досега Национални програми за развитие дори и добре написаните политики остават неосъществени. „Причините трябва да търсим най-вече в порочния начин на управление, който се отличава с некомпетентност, корупция, злоупотреба с власт, липса на отчетност, неефективен контрол и практическа безотговорност“, обобщават от Стратегическия съвет. Отчита се, че наложеният и упорито защитаван неприемлив начин на управление на държавата се превръща в препятствие за дългосрочното развитие на страната ни и за пълноценна европейска интеграция.

Като негативна последица е посочен продължаващият спад на доверието на българските граждани към държавата и нейните институции, достигнал критична фаза, изразена в масовите граждански протести срещу модела на управление.

Като дефекти при функционирането на институциите и органите на публичната власт, които трябва да се променят, от Стратегическия съвет посочват взимането на управленски решения, които не се обосновават предварително с публично оповестени аргументи. Пример за това е влошаващият се с години законодателен процес, който пренебрегва изрично записани изисквания в Закона за нормативните актове, Конституцията и Правилниците за организацията и дейността на Народното събрание.

„Не се спазва базисното демократично изискване всеки орган на властта, всяка администрация и всяко длъжностно лице да се отчита пред обществото за изразходваните средства и постигнатите резултати“, пише още в проекта на Стратегическия съвет. Необходим е по-ефективен контрол и санкции за корупция и злоупотреба с власт, както и въвеждане на нови стандарти и ефективни механизми за политическа, административна, материална и морална отговорност в духа на съвременните европейски практики.

„Нужни са солидни гаранции, че всеки, който е получил власт от гражданите, ще я упражнява по задължителни стандарти, ще се отчита и ще носи реална отговорност. В това отношение ключови са функциите на съдебната власт, но и там се наблюдават сериозни проблеми, които са сред основните причини за кризата на държавността в България“, пише в изводите на Стратегическия съвет.

Като проблеми са набелязани липсата на ясно позициониране на правомощията на главния прокурор във функционалната рамка на прокуратурата, включително при разследване спрямо него; политическото влияние в управлението на съдебната власт; затруднени възможности за обществен контрол върху действията на прокуратурата; липсата на видими резултати за преодоляване на дисбалансите при натовареността на магистратите, актуализиране на съдебната карта, преодоляване на кадровите дефицити в съдилищата и съдебната администрация и отстояването на обществения интерес.

Налагат се и промени, свързани с механизмите на представителната демокрация, изборите, политическото представителство. „Органите, които трябва да следят за недопускане и отстраняване на нарушенията на изборните права на гражданите, прилагат двоен стандарт и често прикриват тези нарушения“, се посочва в анализа. Като порочна практика се посочва кадровият подбор в органите на властта и институциите, подчинен на партийни квоти, който води до тежки последици за компетентността на администрацията.

Анализът показва, че най-тежките ни проблеми са свързани преди всичко със състоянието и перспективите на човешкото богатство (човешкия потенциал, човешкия и социалния капитал) на нацията. „Още по-лошо е, че тези проблеми не просто са сериозни, а почти всички се отличават с тенденция на влошаване и се подсилват взаимно“, пише в текста на Стратегическия съвет.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Румен Радев

Коментари (12)

Така е като начело на изпълнителната власт от 11 години е един простак и мафиот, който угажда на Путин и Ердоган, и строи с наши пари един газопровод. Прост, обаче изключителен гьонсурат. Ако бяхме нормална европейска държава вече трябваше да е в затвора.
18.09.2020 18:22 / Отговор
До анонимения ХАЙДЕ СТИГА СИ ГОВОРИЛ ФАЙК Н
НОВИНИ!!!
БСП ПОЧТИ РАЗРУШИ ДЪРЖАВАТА И Я ОТКРАДНА!!!
ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОД СЕ СТРОИ И СЕ ОЖИВИХА НЕЩАТА!!!
НЕ ВИ ЛИ ОМРЪЗНА ТОЗИ НАЦИОНАЛЕН НИХИЛИЗЪМ!!!
ВЪРВИ СИ ПРИ ОУТИН И ТАМ КРАДЕТЕ И ОСТАВЕТЕ БЪЛГАРИЯ НА МИРА !!!
ДОСТАТЪЧНО Я ГРАБЕХТЕ МРЪСНИ ЧЕРВЕНИ И АЛЧНИ БСП И МАФИЯ!!!
18.09.2020 18:27
Джедай Тотю Стратегическия съвет към президента Румен Радев? Председател на Стратегическия съвет при президента е Александър Маринов - https://m.president.bg/bg/cat231/Strategicheski-savet - с агентурно име, като сътрудник на бившата Държавна сигурност, „Майстора“ - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D1%80_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2 ! Бравос! А като член на същият този Стратегическия съвет се явява и дрОгаря Еленко Божков, виден енергетик и специалист по спиране на метрото на станция „Ректората“ по време на протести! Прекрасни дрОгаре!
18.09.2020 18:28
ЗАТВОР ЗА ЛУМПЕН РАДЕВ И МУТРЕНСКОТО КОТИЛО ОКОЛО НЕГО, КОЕТО ИСКА ДА ПРАВИ ПАРТИЯ! ИМЕТО НА ПОРЕДНАТА РУСКА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ Е "ПАРТИЯ НА МУТРИТЕ ВЪТРЕ В ЛАЙНАТА"
ГЛАВНИЯ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОКУРОР ДА СПАСЯВА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И НАТО!
18.09.2020 19:16
Българи МАРШ ВЪН ОТ ПРЕЗИДЕНСТВОТО ВЪШЛЮ ТАКЪВ!!! НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ И БОЛШЕВИШКА ПОДЛОГА!!!
18.09.2020 18:23 / Отговор
ЛУМПЕН РАДЕВ Е ИЗПАДНАЛ В КРИЗАТА НА ЖЪЛТАТА КНИЖКА. МИСЛИ СЕ ЗА МНОГО ЗНАЧИМ.
А Е ПРОСТО ЕДИН ПЕНСИОНИРАН НЕУДАЧНИК, МАКАР И БОЛЕЗНЕНО АМБИЦИОЗЕН, ПРИСЪЩО НА СЕЛЯНИН-ПАРТИЗАНИН ОТ 8.09.1944
ЛЕЧЕНИЕТО ДА СЕ НАЗНАЧИ СПЕШНО-ОПАСЕН Е ЗА ОКОЛНИТЕ
18.09.2020 21:37
ЛУСТРАЦИЯ за цялото котило!!!
Срам сте за България!
18.09.2020 18:46 / Отговор
кесо Това са познатите комунистически вопли за страданията на народа, които не са нищо повече от обичайното лицемерие на навлеклите овчи кожи червени вълци. За съжаление все още има твърде много овце, които наивно вярват на вълчото "съчувствие".
18.09.2020 19:41 / Отговор
Изумен По-гнусен президент България не е имала! Дано се махне по-скоро!
18.09.2020 20:13 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети