Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Строители отказват ремонт на „Граф Игнатиево” за F-16, МО си иска парите

Политика

Строители отказват ремонт на „Граф Игнатиево” за F-16, МО си иска парите

Строители отказват ремонт на Граф Игнатиево за F-16, МО си иска парите - Tribune.bg
БГНЕС

Фирми, с които вече са сключени договори за ремонт на военното летище „Граф Игнатиево”, за да може то да приеме новите F-16, отказват да си свършат работата. Затова и Министерството на отбраната ще иска договорите с тях да бъдат прекратени и те да върнат парите по тях, които са им били платени авансово.

Това се разбра по време на днешното заседание на парламентарната комисия по отбрана от изказване на военния министър Димитър Стоянов, пише „24 часа”.  Днес правителството отпусна още 60 млн. лв. за ремонта на летището. Той се налага, тъй като то е твърде малко и в момента F-16 не могат да излитат и кацат на него.

Голяма част от фирмите отказват да си изпълнят договорите, които са сключени преди 2019 г., поради различни причини, а всички те са платени авансово. Водим преговори, за да ги спрем и да си върнем парите, коментира министърът.

Много от фирмите са поискали и индексация на договорите си, защото строителните материали са поскъпнали от 2019 г. насам. Министерството вече води преговори с тях като се очаква към вече съществуващите договори да се направят анекси.

Има сключен договор, чиято реална стойност е 300 хил. лв., а е подписан за 9 млн. лв. Ще го прекратим, посочи министърът. Кой и как го е сключил обаче Стоянов отказа да коментира.

Всеки от проектите има екип от поне 20 човека. За инфраструктурния това не бе предвидено, но с моя заповед е назначен такъв екип и той се отчита всяка седмица, продължи Стоянов.

Покрай минуса, че закъсняват, има и плюс, защото ако бяха дошли в първоначално заложения срок (б.а- началото на 2023 г.), инфраструктурата нямаше да е готова и щеше да се наложи да плащаме на САЩ, за да стоят там, отбеляза Стоянов.

Военната част по договора за първите осем изтребителя се изпълнява, но индустриалното сътрудничество не. То е към едно друго министерство и няма как да го коментирам, но ние сме го платили. Една голяма сума платихме за трансфер на технологии и индустриално сътрудничество и тя не се изпълнява, а е важно, защото ни гарантира сигурност на доставките. Веднага дойде предложение от румънската компания да се включим към тях, разказа още Стоянов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати