Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Строителят на газовата връзка с Гърция довършва до началото на септември: Изядохме животното – остана само опашката

Политика

Строителят на газовата връзка с Гърция довършва до началото на септември: Изядохме животното – остана само опашката

Строителят на газовата връзка с Гърция довършва до началото на септември: Изядохме животното – остана само опашката - Tribune.bg
Снимка:

„Междусистемната газова връзка не е просто инфраструктурен проект, той има огромно значение за постигане на реална диверсификация на доставките на газ за България и страните от Централна и Източна Европа”, заяви президентът Румен Радев по време на среща със собственика и ръководството на строителната фирма, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция - „Авакс“ и с ръководството на проектната компания, възложител на строежа - „Ай Си Джи Би“.

По думите на президента проектът има значение и за гарантиране на стабилното икономическо развитие в нашия регион, и за реализация на европейската политика за гарантиране на независимост и сигурност в доставките на енергоносителите.

Радев подчерта, че проектът е важен за двете страни, както и приключването му в условията на тежка глобална енергийна криза, на ограничени доставки и растеж на цени. Той ги увери, че България е готова за пълно съдействие за пускане на проекта в редовна експлоатация възможно най-бързо.

Румен Радев изрази надежда, че останалите довършителни дейности като завършването и интеграцията на системата SKADA за управление и контрол на проекта, строително-монтажните работи, касаещи пожарната безопасност и други дейности, касаещи безопасната експлоатация на проекта, ще бъдат приключени при пълна мобилизация, както от строителите и възложителя на проекта, така и с подкрепата на българската държава в лицето на правителството.

От своя страна представители на фирмата строител „Авакс“ увериха, че от самото начало са осъзнавали колко важен е проектът и се опитват да дадат най-доброто по възможностите си, за да го приключат успешно.

„Осъзнаваме колко важен е този проект за България и ще направим всичко възможно Гърция да се гордее с изпълнението му. Ще направим всичко, което е по силите ни, за да може обектът да бъде приключен и да влезе успешно в експлоатация“, казаха от фирмата. „По отношение на довършителните работи ние сме направили разчет как да се случат нещата. Смятаме, че ще сме готови до края на август или началото на септември – 7-8 няма да е проблем. Заслужили сме доверие”. Той цитира гръцка поговорка - „Изядохме животното, остана само опашката”, пошегува се строителят. Той заяви, че има двугодишен гаранционен период.

„Проектът е на финалната права. Очакваме обектът да ни бъде предаден от строителя, готов за експлоатация, в унисон на всички изисквания от българското законодателство. Основните дейности са свършени, но има съпътстващи дейности, които са задължителни с цел узаконяване на проекта“, каза Теодора Георгиева - изпълнителен директор на възложителя ICGB.

Тя уточни, че в момента са в дискусия с „Булгаргаз” кога точно да активират точката Комотини за получване на газ от Азербайджан.

В срещата участват също служебният министър-председател Гълъб Донев, служебните министри на енергетиката и на регионалното развитие и благоустройството  - Росен Христов и Иван Шишков, вицепрезидентът Илияна Йотова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети