Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Субсидиите на партиите остават непроменени в Бюджет 2019

Политика

Субсидиите на партиите остават непроменени в Бюджет 2019

Субсидиите на партиите остават непроменени в Бюджет 2019 - Tribune.bg
Снимка:

11 лв. на месец за депутат ще получават парламентарно представените партии

Темата за намаляване на субсидиите на партиите не е поставян до момента при обсъждането на бюджета на страната за следващата година, заявиха в кулоарите на парламента депутатите Тома Биков от ГЕРБ и Александър Симов от БСП. Така парламентарно представените политически партии и през следващата година ще получават държавна субсидия от 11 лв. на депутат на месец.

Според народния представител Тома Биков въпросът отново се поставя от популистите, защото ако няма субсидии за политическите партии, те ще изпаднат в сериозна зависимост от едрия капитал. Според него въпросът е дали и как се следи изразходването на тези субсидии. Биков отрече средствата от субсидии на ГЕРБ да стоят на сметки в търговски банки.

„ Вие може да проверите нашите дейности, какво се случва. Друг е въпросът, че трябва да има много по-сериозен контрол и тези пари да се изразходват само за политическа дейност, а не за други неща. Нека се провери, наистина, коя партия как изразходва субсидията си. Може би трябва да се вземат мерки в тази посока“, допълни депутатът. Според него да се убеждават хората, че от спирането на тези субсидии ще се решат всички въпроси в България, като парите се раздадат, а партиите през това време започнат да обслужват други интереси, от това никой няма да спечели.

Александър Симов потвърди, че БСП няма официална позиция по въпроса. В левицата са обсъждали само евентуално намаляване на месечната субсидия на депутат.

„Да не бъде популисткото – 1лв. на месец, а от 11лв. да се намали на 5 лв. месечно за депутат на парламентарно представените партии“, уточни Симов.

Финансовият министър Владислав Горанов посочи, че в бюджет 2019г. няма промяна на перото – субсидии на политически партии. Според финансист номер едно на страната, ако НС работи нормално, бюджетът за следващата година ще влезе на второ четене в парламента след 20 ноември.

Автор: Моника Гаджанова 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети партии, субсидии

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети