Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Светослав Малинов: Трябва да има правителство, но без ярките фигури

Политика

Светослав Малинов: Трябва да има правителство, но без ярките фигури

Светослав Малинов: Трябва да има правителство, но без ярките фигури - Tribune.bg
Снимка:

Трябва да има правителство, но без ярките фигури, коментира пред БНР политолотъг Светослав Малинов, един от основателите на ДСБ, част от коалицията "Демократична България". Той напомни, че в сравнение с предишните избори, когато още в нощта на вота е ясно, че няма да има редовно правителство, то в момента сме в по-оптимистична ситуация.

"Бойко Борисов каза в типичен стил, че очаква, колко благородно, всички да жертват партиите си в името на България, след което малко нелогично изстреля, че ако ПП и ДБ не се съгласят, то той ще направи коалиция с ДПС, ИТН и БСП. Това би било разрушително за ГЕРБ, а и БСП не са се произнесли още. Борисов малко рано включи инструментите за изнудване", смята Малинов. Той признава, че в обръщението на лидера на ГЕРБ имаше и искрен момент на загриженост.

"Все пак Борисов има опит на премиер. Формулата лежи на друго място, но днес не я чух. Повсеместният консенсус е, че трябва да има редовно правителство, но днешното изказване не беше крачка към него", отбеляза Малинов. Според него трябва да се търси максимално стабилна формула. Първият и вторият в парламента могат да разширят парламентарното си присъствие и да се говори за по-голямо мнозинство, но трябва да се преосмисли тази постоянна формула, която наричаме коалиция. 

"Когато се говори за коалиция, правилно си представяме политически лидери, които преговарят, единият лидер става премиер, други лидери поемат ресори, отговорност. Сега няма да стане така. Ще трябва да се търси формула - голямо парламентарно мнозинство без ярки политически фигури, без лидери и без партийните остриета. Не сме в нормална ситуация, а трябва да се действа като в криза", посочи Малинов. 

По думите на политолога дневният ред на следващия парламент и работата на следващия редовен кабинет вече са написани от проблемите, натрупани през последните две години.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети