Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Светослав Малинов: Управляващата коалиция няма алтернатива

Политика

Светослав Малинов: Управляващата коалиция няма алтернатива

Светослав Малинов: Управляващата коалиция няма алтернатива - Tribune.bg

„Управляващата коалиция не е заплашена, защото няма алтернатива.“ Това каза пред БНР политологът доц. Светослав Малинов и добави: „Вижда се, че българските граждани не искат и не задават през тези избори нова управленска алтернатива. В парламента също няма убедителна алтернатива, а само математическа. Не виждам опасности. А това, че ще продължи напрежението и ще се управлява с реплики и с нервност, това беше ясно още при създаването на тази коалиция, тъй като такива са отношенията между нейните елементи“.  

„В седмицата преди балотажите няма как политическото напрежение да не нарасне и няма как лидерите да не казват неща, които смята, че ще помогнат на техните кандидати по места“, коментира той.

По думите на Светослав Малинов с избора на местната власт ще започне промяната на предишния управленски модел:

„Имаше илюзия, че промяна на дългогодишното управление на ГЕРБ с различни съюзници, но най-вече с ДПС, ще стане отведнъж след национални избори и с национално правителство. Сега започва реална промяна отдолу. Тази промяна няма да се отрази на коалицията, защото няма алтернатива и защото не е настъпило драстично разместване в ПП-ДБ и ГЕРБ като тежест. ГЕРБ ще продължат да са най-силната партия, но с намаляващо влияние, а ПП-ДБ ще стъпят здраво на няколко места като кметове и ще покрият цялата страна с общински съветници. Конкуренцията и сътрудничеството ще продължат. Това е демокрацията. Който иска по-подреден и йерархизиран режим, знае къде може да го намери“.

„Думите на Бойко Борисов в момента нямат особена политическа тежест. Това политическо интригантстване пречи на кандидатите на ГЕРБ, защото усещането е, че той е загубил самообладание и прави неща, които издават негово негодувание, но то не може да бъде преведено на политически език. Да, ГЕРБ ще загуби София, но да не би да не може да живее, ако не може да управлява в София. Ще видим, че ще оцелее“, коментира още политологът и изказа предположение, че Борисов е притеснен, че загубата е символична:

„Може би това се върти в главата на г-н Борисов, че ГЕРБ започна от София и може от София да започне и да завършва“.

Доц. Малинов коментира ситуацията от последния ден от предизборната кампания за местните избори, довела до решение на ЦИК да отмени гласуването с машини, определяйки я като много добре организирана акция за премахване на машинния вот на първи тур:

„Невалидните бюлетини са над половин милион. Това е ужасяваща цифра“.

Според него машинното гласуване трябва да бъде „въдворено навсякъде“ и постепенно да се върви към неговата задължителност.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети