Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Преговорите за кабинет – първо програмата, после министерствата

Политика

Преговорите за кабинет – първо програмата, после министерствата

Преговорите за кабинет – първо програмата, после министерствата - Tribune.bg
Снимка:

Според Даниел Лорер правителство на малцинството е малко вероятно, ПП ще се борят за 121 депутати и повече

Партиите „Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“ сформираха работна група за управленската програма, около която трите политически формации и независимите депутати се обединиха.

Експертите се събраха в парламента, за да обсъдят ясни задачи и срокове за период от 6 месеца.

„Разговорите вървят в две направления - законодателни инициативи и изпълнителна власт“, обясни на излизане от парламента министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер, цитиран от БНР. „Ще се работи изключително активно, за да може партньорите в проектокабинета да излязат с готови приоритети, разписани във времева рамка“, допълни той.

„От „Продължаваме промяната“ ще се борят за 121 депутати и повече“, каза още Лорер. Според него правителство на малцинството е малко вероятно.

„За да можем да излезем с готови приоритети, които да са разписани във времева рамка за близките шест до девет месеца, ние държим на повече от 121, тъй като сме пределно наясно, че за да има стабилна работа, в която работим за доходите на хората, за стабилността на България, е важно това да се случва в една стабилна институционална среда. Не вярвам правителство на малцинството да може да го направи“, каза Лорер.

Председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски заяви от своя страна, че е представил приоритетите на левицата, утвърдени на Националния съвет на партията, в здравната, образователната и социалните сфери, в икономиката и енергетиката.

Сред тях са преизчисляване на пенсиите от 1 януари догодина, безплатни учебници от 1-ви до 12-ти клас, безплатни лекарства за деца до 14 години.

„Работната група трябва да обобщи предложенията на всички коалиционни партньори и да ни представи окончателния вариант. В рамките на утрешния ден всичко трябва да бъде приключено“, заяви Свиленски, цитиран от „24 часа“.

Според него най-безумното нещо в момента е да се затвори вратата на парламента и да се отиде на избори.

„Все пак извън вътрешнополитическите интриги, които се въртят, държавата очаква тежки месеци. Трябва някой да работи“, категоричен бе Свиленски.

„Не сме говорили въобще по темата министерства и министри, тъй като преди това трябва да бъде разписана програмата, след това да сме сигурни, че имаме необходимата подкрепа, според мен трябва да е от повече от 121 народни представители“, настоя той.

Помощ очакват от онези депутати, които са били част от коалицията, но са били накарани да я напуснат безпринципно.

Ако се стигне до трети мандат пленумът на БСП пак ще се събере да реши какво да прави.

„Аз мисля, че третият мандат е нереалистичен -  той трябва да се състави отново с тези депутати, които са в парламента. Разделителните линии са ясни“, коментира Свиленски.

„Постове и имена на министри не са обсъждани все още“, каза и министърът на спорта в оставка Радостин Василев:

„Единственото нещо, което в момента говорихме, бяха шест или седем приоритета законодателни, които Народното събрание трябва да свърши през следващите шест месеца - свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, свързани с КПКОНПИ. Естествено и по другите сектори всеки казва много важни приоритети, които трябва да се извършат“, каза Василев.

По-рано и началникът на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков Лена Бориславова потвърди, че се работи по програмата, с която ще се подходи към гласуването на кабинета. Целта е да има ясно разписани закони, свързани с Плана за устойчивост и развитие, ключов приоритет е и съдебната реформа. Бориславова посочи, че промените в Закона за съдебната власт скоро ще бъдат представени за обществено обсъждане.

„Условията са само кой закон колко бързо да бъде гласуван, тъй като има и доста работа поради особеностите на предишната ни коалиция. В момента вървим доста по-решително към конкретна законодателна дейност“, заяви тя.

Атанас Атанасов и Христо Иванов не са били част от групата на „Демократична България” в първия тур на преговорите, посочва „24 часа”. Най-високопоставеното лице се е оказала правосъдната министърка Надежда Йорданова, придружена от експерти.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети