Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Тагарев: България няма да участва на този етап в предоставянето на 155 мм снаряди за Украйна

Политика

Тагарев: България няма да участва на този етап в предоставянето на 155 мм снаряди за Украйна

Тагарев: България няма да участва на този етап в предоставянето на 155 мм снаряди за Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Министерството на отбраната няма да участва на този етап в инициативата на ЕС за незабавен трансфер на боеприпаси с калибър 155 милиметра, защото не разполага с такива. Това обяви по време на изслушването си в парламента министър Тодор Тагарев. Той не изключи възможността на български фирми да бъде възложено производство на такива. 

Тагарев подчерта, че чрез изпращането на втория транш военна помощ България ще демонстрира „коректна подкрепа“ на новата секторна политика на ЕС, която в дългосрочен план цели да укрепи отбраната на съюза. По думите му се осигурява допълнителна възможност за страната ни чрез програмите за модернизиране, както и че държавата ще получи достъп до финансовите стимули за производителите в държавите членки.

„Бюджетът е 500 млн. евро до средата на 2025 г. Тези средства биха могли да бъдат използвани за модернизация, оптимизация и създаване на нови производствени мощности на предприятията от отбранителната ни индустрия“, посочи той.

Министърът на отбраната допълни, че в страната ни могат да бъдат обучени около 60 украински медици и санитари, на територията на ВМА. Центърът вече е изграден с помощта на САЩ и има капацитет да поеме обучението на бойните санитари за нуждите на Украйна, обясни Тагарев.

По време на изслушването министърът потвърди, че е работил като съветник към министерството на отбраната на Украйна между 2005-2011 г.

„За тази си работа от украинска страна не съм получил и една гривна, нито еквивалент в друга валута!“, увери той.

Помощта за Украйна ще продължи докато има нужда, увери Тагарев.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети