Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Тагарев: Дали България ще даде стари танкове и системи за ПРО, тепърва ще изясняваме

Политика

Тагарев: Дали България ще даде стари танкове и системи за ПРО, тепърва ще изясняваме

Тагарев: Дали България ще даде стари танкове и системи за ПРО, тепърва ще изясняваме - Tribune.bg
Снимка:

Предоставяме на Украйна годни боеприпаси, които са към края на своя ресурс

Дали България може да даде стари танкове и стари системи за противовъздушна отбрана на Украйна - това тепърва ще изясняваме на база на анализ, за който не мога да дам срок. Той ще се изготви от наши експерти, но може да отнеме месеци, категоричен бе министърът на отбраната Тодор Тагарев при Би Ти Ви.

„Получихме списък с приоритетите и потребности на украинската армия. В него няма нищо изненадващо. Войската им води много тежки боеве, трябват им боеприпаси, износва се техника, трябва им ПВО. Важно за нас е, че след като се предоставя това искане от президента, това са много важни приоритети. Ще разгледаме исканията внимателно и ще видим дали можем да помогнем поне с част от тези искания“, каза Тагарев. Той не изключи даването на танкове

„Ние сме модернизирали някъде около 10% от танковете, останалите не са и не се предвижда тяхната модернизация в обозримо бъдеще“, обясни министърът.

„Към нашите самолети няма интерес, има интерес към части. Целият фокус в момента е към т.нар. коалиция Ф-16, в която влизат Нидерландия, Дания, Белгия и Португалия. Украински експерти казват - при нас само една ескадрила ще промени ситуацията на фронтовата линия“, обясни Тагарев.„Украинците са ни по-близки от руснаците. Ако някой си прави илюзии, че руският народ ни е близък, е в пълна илюзия. Украинците са ни близки по темперамент, светоусещане, начин на мислене. Украинците са ни близни, но нашето общество не го разбира“, каза пред бТВ военния министър Тодор Тагарев. Той обясни, че работата му с украинското МО му е дала възможността да познава ситуацията с войната много по-добре от хора, които броят танкове и самолети. Тагарев припомни, че още в първите часове на войната е казал, че тя няма да свърши бързо

„Забравете. Путин така се подреди, че ако си позволи пълномащабна акция, Афганистан ще им се стори като разходка в гората за гъби. Руснаците там имат 15 000 убити, а в Украйна имат между 100 и 250 000 убити“, заяви той. Тагарев изрази увереност, че Украйна ще победи.  „В наш интерес е Украйна да постигне, защото само така ще имаме спокойствие в Черно море. Ако Русия постигне своите цели, ще тръгнат наново“, подчерта министърът на отбраната“.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети