Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Тагарев: Европейският стълб в НАТО трябва да бъде укрепен и засилен

Политика

Тагарев: Европейският стълб в НАТО трябва да бъде укрепен и засилен

Тагарев: Европейският стълб в НАТО трябва да бъде укрепен и засилен - Tribune.bg
Снимка:

Европа трябва да повиши своя отбранителен потенциал, заяви пред БНР министърът на отбраната Тодор Тагарев. "Европейският стълб в НАТО трябва да бъде укрепен и засилен", посочи той и разссни темите на разговор на Мюнхенската конференция по сигурността, където той също участва. 

„Във формата на Мюнхенската конференция се обсъждат най-горещите теми за сигурността на Европа и света. Това, което е най-важно от наша гледна точка, са дискусиите, свързани с повишаването на потенциала за възпиране и отбранителния потенциал на Източния фланг на НАТО, оказването на подкрепа за Украйна, развитието на конфликта между Израел и „Хамас“, както и перспективите за неговото разрешаване. Има и други теми, като киберсигурност, защита на критична инфраструктура, бъдещето на демокрацията срещу автокрациите“, обясни той. 

Министър Тагарев коментира и думите на Доналд Тръмп, че „който не си плаща в НАТО, не може да разчита на солидарността“ по чл. 5 от договора за колективна отбрана на Алианса. 

„Общото мнение е, че чл. 5 е в сила, няма как да не бъде в сила. Ще бъде задействан тогава, когато има необходимост. НАТО няма да отстъпи, многократно беше казано, нито един квадратен сантиметър от територията срещу който и да е агресор. От друга страна е ясно, че всички страни трябва да заделят повече за отбрана. Две трети от страните вече го правят, други страни имат планове за повишаване на разходите за отбрана. Още има други страни, които не са достигнали до 2 % разходи, но отделят много големи ресурси за оказване на помощ за Украйна, което също е важен елемент на стратегията за гарантиране на нашата сигурност“, каза Тагарев. 

Той посочи, че съществува и идея в следващата Европейска комисия да има еврокомисар по отбраната, какъвто сега няма. 

„Изявлението в Мюнхен на президента на Украйна Володимир Зеленски не беше: "Аз искам вие да ми дадете", а беше: „Ние правим много неща, даваме големи жертви, за да гарантираме своята сигурност. Това е важно, за да се гарантира сигурността на Европа. Това се разбира и беше посрещната много топло неговото изявление“, коментира още министърът на отбраната.

На въпрос дали 100-те бронетранспортьора, дадени от България на Украйна, вече са пристигнали, министърът отговори, че това все още не му е докладвано. По думите му страната ще продължи и с предоставянето на боеприпаси. „Повечето от фирмите в този сектор са частни. Те имат намерения да увеличат своя капацитет, включително възползвайки се от новите европейски инструменти за съфинансиране на дейности по разширяване на техния производствен капацитет“, каза още Тодор Тагарев.  Като „тотална безпардонност на режима в Кремъл" определи проф. Тагарев смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

„Факт е, че режимът в Кремъл направи така, че той да не е сред живите“. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети