Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Тагарев: Имаме готовност за участие в операцията в Черно море

Политика

Тагарев: Имаме готовност за участие в операцията в Черно море

Тагарев: Имаме готовност за участие в операцията в Черно море - Tribune.bg
Снимка:

„Дискутира се присъединяването на България към операцията в Червено море и Аденския залив.“ Това каза пред журналисти в Карлово министърът на отбраната Тодор Тагарев. България е една от най-пострадалите страни от случващото се в този регион. Въпреки че не сме морска сила, ние имаме пряк интерес и ще търсим начин да допринесем към тази операция.

„Това е голям проблем като цяло за корабоплаването и много страни се включиха в тази операция. Тя е с цел осигуряване на сигурността на корабоплаването и против тези терористични действия“, добави Тодор Тагарев.

„Имаме готовност за участие“, заяви още министърът. Той посочи, че се държи постоянна връзка за състоянието на нашите сънародници. „Българските моряци са в добро състояние“, увери Тагарев.  

„Сегашният кабинет продължи плана за нарастване на разходите за отбрана и за следващата година планираме малко над 2% от брутния вътрешен продукт да бъдат насочени към нея“, каза министърът на отбраната. Той добави, че бюджетната рамка за следващите години е да се поддържа ниво от минимум 2%. По думите му това е „много сериозно“ ресурсно осигуряване и въпросът пред екипа на министерството е как по най-добър начин да изразходва растящите ресурси.

Тагарев посочи още, че трите големи проекта за модернизация на Българската армия се изпълняват на различни етапи.

„Много близо сме до сключване на договор за модерни 3D радари, а в следващите години приоритетни ще са системи за противоракетна и противовъздушна отбрана, изграждане на нова инфраструктура, създаване на дивизионен щаб и продължаване на инвестициите в Сухопътни войски“, обясни министърът.

„В бъдеще ще се инвестира в разработване на нови решения, развойна дейност и научни изследвания“, каза още Тодор Тагарев.

В Карлово министърът на отбраната участва във възпоменателна церемония по повод 20 години от атентата в Кербала.

Припомняме, че САЩ обявиха по-рано, че започва международна операция за защита на корабоплаването в Червено море. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин посети Бахрейн на фона на зачестилите нападения срещу кораби. Малката островна държава в Персийския залив е база на Пети американски флот, който отговаря за Близкия изток. В операцията ще се включат 10 държави - Съединените щати, Великобритания, Франция, Канада, Италия, Испания, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Бахрейн, каза Остин. Той добави, че някои от страните ще патрулират съвместно в южната част на Червено море и Аденския залив, а други ще помагат с разузнавателна информация.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети