Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Тагарев: Притеснително е, че Русия удължи с още 10 дни предупредителната зона за ученията

Политика

Тагарев: Притеснително е, че Русия удължи с още 10 дни предупредителната зона за ученията

Тагарев: Притеснително е, че Русия удължи с още 10 дни предупредителната зона за ученията - Tribune.bg
Снимка:

Русия нарушава навигацията като не пропуска украински кораби, каза Тагарев

Определянето на предупредителна зона за Черно море обикновено се прави за няколко дни – докато трае военното учение. По-притеснителното е, че 10-дневния срок на нотификацията на Русия изтече вчера и бе удължена с още 10 дни. Това заяви военният министър Тодор Тагарев в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS.

Тези ограничения не би трябвало да се прилагат от Русия, за да блокира износа на зърно от Украинските пристанища. Това е неприемливо. Съвсем други режими, по различен начин се навигира транспорта.

В отговор на въпрос за евентуално искане от украинските власти за съдействие на изност на зърно, Тагарев каза, че ако има такова запитване, "то ще бъде обсъдено с нашите съюзници, които са на прилежащата територия на Черно море и евентуално и с партньорите ни от НАТО".

„Те още от 2014 г. претендират за морски пространства около Кримския полуостров, за влизането в Азовско море и всякакви подобни случаи, които противоречат на международното право", каза Тагарев. Според него Русия нарушава навигацията като не пропуска украински кораби.

Черно море е твърде малко, за да има всяка страна 200 мили икономическа зона, но има ясен регламент. Всяка страна има право да действа в своята икономическа зона, никой друг няма право да действа в тази акватория, заяви Тагарев без да споменава случай от преди десетилетие, когато имаше нарушение в наши териториални води.

Преди години турски бракониери бяха навлезли в български акваториални води, не спряха на заповедите на българските гранични власти и впоследствие образуваха дело срещу български граничари, изпълнявали своя дълг по международното право, допълват от NOVA News.

„НАТО определи в стратегическата концепция защитата на Черно море като свой стратегически приоритет и това беше тема на срещата във Вилнюс. Черно море е изключително важно за икономиката, транспорта, екологията", поясни министърът.

 

Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети