Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Танева: 16 млн. лв. помощ за рибарство и аквакултури

Политика

Танева: 16 млн. лв. помощ за рибарство и аквакултури

Танева: 16 млн. лв. помощ за рибарство и аквакултури - Tribune.bg
Снимка:

Браншовите организации се срещнаха и с премиера Бойко Борисов и изразиха благодарност за подкрепата към сектора

Даваме 16 милиона лева за подкрепа на сектор „Рибарство и аквакултури“. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Подкрепата ще е по три мерки - за временно преустановяване на риболовната дейност, подкрепа на аквакулутра за временно спиране или намаляване на производство, преработване на продукти от риболов и аквакултури. Максималната помощ ще бъде до 80 хил. лв. и по трите мерки, като от нея ще могат да се възползва само бизнеса на светло. Предложените мерки целят да смекчат негативните последици от пандемията COVID-19. 

На брифинга присъстваха и представителите на браншовите организации, които подкрепиха мерките. Според тях така за първи път директно се помага на риболовните кораби. Подкрепата ще стигне до около 100 кораба. Малките обаче трудно ще успеят да се възползват от нея, защото повечето от тях трудно отговарят на европейското изискване да са имали 120 дни на море за последните 2 години.

Според министъра от 25 март до началото на май има спад от 37% в броя на корабите, излезли да работят и до 70% спад на декларираните количества разтоварена риба. За аквакултурата за този месец спадът е 30%. Според бранша продадената риба намалява с 40 на сто.

"И в аквакултурата, и в преработката, 100 % от регистрираните оператори могат да се възползват от тази помощ. По отношение на риболовната дейност от тази помощ ще могат да се възползват корабите, които са с легална дейност и са декларирали улова си. Трябва да имат 120 дни на море, декларирани в последните 2 години", допълни земеделският министър.

Браншовите организации се срещнаха и с премиера Бойко Борисов и изразиха благодарност за подкрепата към сектора, която предстоят да получат. По време на срещата те посочиха, че помощта ще подкрепи рибарите, които са пострадали от кризата и не са излизали за улов по време на извънредното положение. Браншовите организации заявиха още, че има интерес от търговските вериги към тяхната продукция вследствие на приетото постановление за регионална продукция в обектите и допълниха, че вече се усеща ефектът от мярката.

По време на брифинга Десислава Танева отбеляза, че на разположение на гроздопроизводителите във винарската програма ще бъде обявена мярка за бране на зелено в размер на 1 милион лева.

„303 лева на декар ще може да получи всеки производител на грозде, ако реши да се възползва от тази възможност за подкрепа. До 5 юни в Изпълнителната агенция по лозята и виното ще могат да се подават заявления и след това да се провежда процедурата. Целта на мярката е, ако гроздопроизводителят прецени, че ще има натиск на пазара, да изкара по-малко количество, а другото да го обере на зелено и да получи 303 лева на декар“, уточни министърът.

Танева обяви още, че е взето и решение за подкрепа и на черешопроизводителите и реализацията на продукцията им на пазара, като за тази цел е отпуснат 1 милион лева. Парите ще бъдат предоставяни на оператори, които изкупуват череши. Заплащането ще бъде в рамките на 50 лева на тон, ако завишат изкупуваните от тях количества с 30 % спрямо 2019 година.

По думите на Танева България има много добре развит сектор – 10 000 хектара насаждения. 14 000 декара предстои да влязат в плододаване. „Секторът е растящ в последните години и произвежда повече, отколкото ние национално потребяваме“, отбеляза земеделският министър.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати