Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Танева: Очакваме около 5 млн. тона добив на зърно, няма данни за поскъпване на хляба

Политика

Танева: Очакваме около 5 млн. тона добив на зърно, няма данни за поскъпване на хляба

Танева: Очакваме около 5 млн. тона добив на зърно, няма данни за поскъпване на хляба - Tribune.bg
Снимка:

Ще запазим статута си на голям нетен износител на зърно, посочи още министърът

В районите в Североизточна и Източна България сушата е нанесла поражения на реколтата, независимо от това се очаква България да има добра реколта от зърно. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева след Консултативния съвет по зърното за състоянието на посевите.

Танева посочи, че очаква добивът на зърно тази година да бъде около 5 млн. тона. Тя заяви, че страната ни ще запази статута си на голям нетен износител на зърно, а цената ще се определя по същия начин.

"Практиката ни показва, че винаги реалните добиви излизат с 15 % по-високи от прогнозата ни. Ще запазим обемите си. България е на едно от челните места", категорична бе тя.

Няма данни за покачване на ценовите равнища, въз основа на които се определя цената.

Танева отбеляза, че се извършват обследвания по искания на земеделски стопани, които имат пропадания от засушаване. Към момента има издадени протоколи за 28 000 декара, основно в Североизточна и Източна България. Това се случва заради ниското ниво на валежите.

Държавна помощ за компенсиране ще се предостави на всички, които са със 100% пропаднали площи. Тя ще бъде разплатена в самата календарна година, посочи земеделският министър. За тези, които са под 100% няма да има държавна помощ.

С увеличение на бюджета на ЕК, очакванията са да има увеличение на бюджета за Програмата "Развитие на селските райони" с 376 млн. евро, каза още Танева.

Приоритет е биологичното земеделие и плащанията по него. "Добрата новина е, че България ще може да програмира мярка за COVID-19 и чрез нея да подпомага розопроизводителите например", подчерта още тя, като допълни, че таванът за земеделския производител ще е 7000 евро.

Няма никаква заплаха за хлебния и зърнения баланс и не трябва да има притеснения относно предстоящата реколта. Има локални проблеми в районите на Варненско, Добрич, Шабла, Каварна и в Южна България. Въпреки това се очаква добра реколта, заяви председателят на Консултативния съвет Владислав Върбанов.

Състоянието на пшениците е задоволително добро. Предвижда се 30% намаление спрямо реколтата от миналата година, което няма да повлияе за зърнения баланс на страната. Това уточни председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. Проблемите са регионални - районите Добрич, Силистра, част от Русе, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и част от Враца. От асоциацията се надяват падналите дъждове да стабилизират нещата.

Хлябът е гарантиран, заяви от своя страна Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите.

По думите ѝ няма никаква тревога по отношение на зърнения баланс на страната, камо ли да говорим за липса на качествена българска пшеница за производство на хляб.

От бранша посочиха и данни - изнесени са 4 млн. и 300 хиляди тона пшеница, както 1 млн. 913 хиляди тона царевица. По двата показателя поставяме рекорди. На четвърто място сме в света по износ на слънчогледово олио.

 

Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Митко Има данни - в Благоевград вече поскъпна!
29.05.2020 13:53 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати