Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Танева: Повечето от къщите за гости наистина са такива и в тях работят семейно

Политика

Танева: Повечето от къщите за гости наистина са такива и в тях работят семейно

Танева: Повечето от къщите за гости наистина са такива и в тях работят семейно - Tribune.bg
Снимка:

Всеки, който си е построил семейна къща с европейски пари, трябва да бъде санкциониран. Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева и посочи, че според това не е масово.

„Повечето, аз съм сигурна, че повечето от къщите за гости наистина ще излязат къщи за гости, в които хората работят семейно, фамилно. То няма иначе как да се прави този бизнес особено в райони, които са подходящи за такъв вид дейност. Ето, аз съм от Сливен като избирателен район. Село Жеравна е прекрасно място за това и там наистина има къщи за гости, включително финансирани и по тази програма“, посочи Танева пред bTV.

„Какви са точните размери, наистина това са процеси, по които в момента се работи. Проверяват се всички къщи за гости. Но темата за къщите за гости и съмнението, че там може да възникне проблем наистина по отношение на правила, на корупция, бяха още в първия ми мандат като министър. Последният сключен договор за къщи за гости е от септември 2014 година. Тогава аз още не бях встъпила като министър в първия си мандат. След съмнения, които се породиха, а те бяха точно от такива проверки, които бяха извършени съгласно правилата на Европейския съюз. Там, съгласно регламента, 1 % е извадката от бенефициентите, които трябва да бъдат проверени. Те са на случаен избор. Методологията, която следва Държавен фонд „Земеделие“, е за 5 %. Но както виждаме, и това се оказва недостатъчно. Това е част може би и от нашия манталитет. И в този смисъл такава тотална изненада поне за мен няма. Аз имах такива съмнения и тогава и публично съм го обявявала. Нова мярка тогава подобна не е отваряна в мандата ми като министър. И пак повтарям – последният сключен договор е от края на 2014-а“, посочи още министърът на земеделието.

„Имах съмнения, че ползвайки програмата, има значително по-висок риск за изпълнението на тази мярка така, както е разписана, но не и за постигането на целите на тази програма, защото тези къщи за гости са направени със сигурност по правилата и рамката, която Брюксел е задал, но те не способстват за постигането на целите на тази мярка, а целта е да се осигури алтернативна заетост на хората от селските райони. Освен със земеделие, да се занимават и с други дейности – туристически например“, посочи още тя.

Танева бе категорична и че няма къща за гости. Декларирала е цялото си имущество още с влизането си в политиката.

Тя съобщи, че е удължен срокът за подаване на заявления за директните плащания.

„До 23 май ще могат да се подават заявления без санкции. Съответно се удължава и последната дата на периода, когато се чертае със санкции. Но ако трябва да бъдем обективни, ходът на кампанията за подаване на заявления тече в нормален темп. Има подадени към днешна дата 104 000 заявления. За сравнения миналата година за целия период, включително и със санкции, са подадени 111 000 заявления за директно подпомагане“, обясни Танева.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети