Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Търговците на горива ще се регистрират безплатно

Политика

Търговците на горива ще се регистрират безплатно

Снимка:

Законът за горивата мина на второ четене

Банковата гаранция при регистрацията на търговците на горива отпада, решиха депутатите днес като приеха окончателно оспорвания от бизнеса закон, регламентиращ дейностите с нефт и нефтопродукти. Законът влезе в сила на 28 януари. Опитите да бъде отложен не успяха и по уверенията на министерството на икономиката до шест месеца ще се забави само наредбата за прилагането на закона. Министерски съвет вече гласува и допълнителни 2.7 млн. лв. за създаването на дирекция към министерството на икономика.

Банковата гаранция при регистрацията на търговските обекти, работещи с нефтопродукти първоначално беше определена на 200 хил. лв. по-късно бе намалена на 20 хил. лв., а с последното гласуване днес отпадна напълно.

„В малките населени места има обекти, за които тези 200 хил. лв. бяха много. В момента няма никаква административна и финансова тежест. Регистрацията ще бъде безплатна“, коментира председателят на парламентарната комисия за борба с контрабандата Емил Димитров.

По негови данни в момента 400 000 обекта вече са се регистрирали.

„Проблем остава за едни 200-400 обекта, които не са нито земеделски, нито вътрешни /за добивно предприятие или строителна компания/, които до този момент не са решили да се регистрират. Те ще имат проблем, защото никога през живата си не са били регистрирани, а сега има дълга процедура“, уточни народният представител от ВМРО.

С приетия днес закон отпада и изискването за капитал от 1 млн. лв. и гаранция от половин милион за търговците на пропан-бутан.

Автор: Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още