Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Таско Ерменков: „Лукойл” не прави напук на България, просто технологията е такава

Политика

Таско Ерменков: „Лукойл” не прави напук на България, просто технологията е такава

Таско Ерменков: Лукойл не прави напук на България, просто технологията е такава - Tribune.bg
БГНЕС

Няма условия, които поставя „Лукойл”, има технологични проблеми, които трябва да бъдат решавани. Те не правят напук на България, просто технологията е такава за съжаление. Това заяви пред bTV членът на ръководството на БСП Таско Ерменков по темата изпълними ли са условията на „Лукойл“, за да прехвърли собствеността си у нас.

Той цитира заместник-министърът на финансите, която обяви, че износът на продукти не е забранен.

„Ако се забрани износът на такива продукти, нито един самолет в България няма да излети. Изправени сме пред един прост избор - или ще се допусне износът на продукти на крекинга от руски нефт в Нефтохим, за да може той да работи и да плаща данъците, или ако бъде забранен този износ, стои рискът от това, че „Лукойл” няма да може да работи”, добави той.

Ерменков уточни, че в Европа увеличават вноса си на уралс нефт, а цените на горивата там са доста по-високи от тези у нас.

„Ние трябва да решим кое отговаря на националния интерес на България, на хората и на икономиката. Защото цената на горивата влияе върху целия икономически цикъл”, каза още той.

Заплашени ли са въглищните ни централи от „Плана за възстановяване“?

„Да, въглищните ни централи са заплашени, защото до 2026 г. няма как да намалим с 40% емисиите на въглероден диоксид без да нарушим производствения цикъл на централите“, казва той.

По негови думи, за да успеем да намалим замърсяването с 40%, трябва да намалим с толкова и произведената енергия и добива на въглища. Това означава, че разходите ще бъдат разпределени върху по-малко количество енергия.

„Планът за възстановяване не е Библията. Само в Библията не могат да се променят и да се предоговорят неща“, допълва Ерменков.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати