Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ТАСС: Българските русофили подготвят партиен проект

Политика

ТАСС: Българските русофили подготвят партиен проект

ТАСС: Българските русофили подготвят партиен проект - Tribune.bg
Снимка:

Национално движение „Русофили“ проведе общо събрание, на което беше приета нова стратегия за работата на движението и определени основните задачи за периода до 2024 г., предаде ТАСС.

Николай Малинов беше преизбран за председател на организацията, а в Националния ѝ съвет влязоха 165 души, включително депутати от различни партии, видни дейци на Българската православна църква и различни обществени организации.

„Нашата организация се ръководи от принципа на надпартийността и се опира на сътрудничеството в областта на културата. Културното русофилство не може да бъде нито ляво, нито дясно, нито либерално, затова не е случайно, че различни социологически проучвания показват, че около 80% от българите се определят като русофили“, заяви пред ТАСС Малинов.

Той посочи, че през последните години са променили акцентите в своята работа. „Започнахме да издаваме книги, да провеждаме повече конкурси и фестивали, в които участват десетки хиляди. Само на форума на русофилите на езерото „Копринка“ край Стара Загора, който се провежда ежегодно, се събират традиционно между 15 и 20 хиляди души. Работим за запазването на паметниците от героите от Руско-турската война /1877-1878 г./ и Втората световна война. Помагаме за развитието на програмата за изучаване на руски език. Подкрепяме диалога между представителите на България и Русия, акцентирайки върху сътрудничеството в културната сфера, стремейки се да осигурим баланс между обществено-политическата и културно-просветна работа, без да влизаме в зоната на партийно-политическата дейност“, обясни Малинов.

„Русофили“ под „похлупак“

Спирайки се на плановете за международно сътрудничество, Малинов припомни за неочакваните проблеми, с които преди година се сблъска неговата организация.

По думите му, през миналата година 16 активисти на движението са били арестувани. Освен това, „прокуратурата е организирала проверка на всичките 240 структури, които обединяват 35 хиляди русофили в цялата страна“. Той отбеляза, че основната причина за атаката е може би програмата за създаване на международно русофилско движение, което участниците в организацията възнамеряват да развиват и занапред.

„С тази дейност ще се заеме бившият заместник-председател на Народното събрание Явор Нотев, тъй като и до ден-днешен съм с мярка подписка. Убеден съм, че тази работа ще я вършим на много високо равнище. Още повече, че нашата организация се разширява, в състава ѝ влизат нови хора, представляващи различни политически движения, расте и нейната членска маса“, поясни Малинов.

Той отбеляза, че заради натиска върху „Русофили“, който продължава, обсъжда създаването на партийно-политически проект. Това е свързано с факта, че в бъдеще движението може да бъде забранено.

„В качеството си на експерт непрекъснато говоря за събитията в Москва, за това как трябва да се развиват отношенията между България и Русия, за това, че притежаваме уникален опит за общуване между народните и трябва да го развиваме, вероятно, именно това дразни някого силно“, заяви Малинов.

Той е уверен, че проектът може да получи още по-голямо развитие заедно с Русия.

Малинов уточни, че партийно-политическият проект ще бъде реализиран до края на тази година, а новата организация ще се постарае да участват в предстоящите парламентарни избори, които са насрочени за март.

Протестите не са за нас

Коментирайки антиправителствените протести с искането за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев, който продължават над 70 дни, Малинов отбеляза, че членовете на неговата организация се стремят към диалог и като правило не излизат на улицата и не участват в подобни акции.

Той отбеляза, че именно действията на прокуратурата, която през юли извърши обиски в президентската администрация са причина за масовите протести. Според Малинов народът е видял, че „по време на демокрацията не е получил свобода, а точно обратното я е загубил“.

Малинов подкрепя масовите акции, но отбеляза, че е необходим диалог с всички заинтересовани страни, а не просто хулигански действия.

„Смятам, че подобни действия са организирани отвън и са насочени към дестабилизацията на положението в страната и преследват по-далечни цели. Смятам, че тази акция е насочена срещу газовите проекти, сътрудничеството с Русия, против проекта за строителство на АЕЦ „Белене“. Настоящото правителство беше избрано в условията на демокрация и именно в името на демокрацията може да потърпим още шест месеца до новите избори. Надявам се, че нищо принципно важно няма да се случи за този период“, подчерта Николай Малинов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (14)

Тези товарищи покрай любовта към Русия дали си спомнят понякога за България?!
20.09.2020 14:27 / Отговор
Голямата ЛЪЖА Тези обичат най-вече Путин и затова са путинки. Били сме 80% русофили... Една друга путинка разправяше, че сме били 80% дебили. :)

Сите путинки ЛЪЖАТ!
20.09.2020 14:53
ПАРТИЯ НА ЖЪЛТИТЕ КНИЖКИ-ЩЕ Е ИМЕТО НА РУСОФИЛСКАТА ПАРТИЯ! ЧЛЕНОВЕТЕ ЩЕ СЕ НАБИРАТ СЛЕД ОСВИДЕТЕЛСТВАНЕ ОТ ПСИХОДИСПАНСЕРА В МОСКВА.
ПОЧЕТЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРТИЯТА ЩЕ БЪДЕ ЖЪЛТА КНИЖКА N:1-ЛУМПЕН РАДЕВ
ПРИЗОВАВАМЕ ВСИЧКИ РУСОФИЛИ ДА ПОБЪРЗАТ, ЗАЩОТО ИЗБОРИТЕ НАБЛИЖАВАТ.
БЪЛГАРИТЕ ИМ ПОЖЕЛАВАМЕ УСПЕШНО ЛЕЧЕНИЕ И ДА НЕ ГИ ПОВТАРЯ!
20.09.2020 17:35
Тартаковер Кои са русите и кои са българете? И едните и другите славене православни. Първите са народ велик и съставляват велико царство с най-добра будущност; а вторите бедни и презрени раи в Турската империя, обречени, без помощта на другите си братя, да работят като волове и занапред, като са работили досега, за натлъстяването на турските дебели вратове. Зле ли щяше да е за тези измъчени и унижени раи да станат изведнаж граждане на великата славенска империя? Но ще си изгубят българский язик? Ще бъде ли то съединено със загуба откъм развитието на българете, каквото кога би им ся наложил турскийт, гръцкий или други някой славенский язик?
20.09.2020 14:40 / Отговор
Тартаковер Рускийт днешен язик е старийт българский с едно малко изменение. Днес един русин по-лесно разбира старийт българский язик, отколкото един българин. Сегашнийт българский язик ся образува с помощта на рускийт, и който българин разумява добре литературнийт си българский язик, той разумява литературнийт руский язик. Може ли да ся рече, чи българете си изгубват язикът, ако го доближат до старийт си писмен и богат язик?
Това е написано още през 1853 година !
20.09.2020 14:42
Хе, хе Тартаковер, Велика България поздравява майка ти....

Лично пък поздравявам майката на Путинките...
20.09.2020 14:49
Тартаковер Като пиша понякога, че тук коментират хора с вродено слабоумие, хора които имат проблеми с мозъчната дейност, или жалки примитивни гащници, които нямат нищо между ушите, скачат срещу мен, уж обидени, а всъщност поласкани че съм ги уважил. Дори като ги обиждат, те се радват, защото в обикновения живот никой няма да си хвърли сопола върху тях.
Ето и този примат. Прочетете му коментара и преценете за IQ-то му, което е не повече от 9 годишно дете. Аз му цитирам Тодор Бурмов, той вместо да се радва, че научава нещо, че влиза лъч в зелката му, бърза само с това което може- хули, псувни, плюнки... Жалко. Но от друга страна обнадеждаващо, защото такива са гласоподавателите на ГЕРБ. А такива примати нямат бъдеще, те са вече в миналото.
20.09.2020 15:07
Е, Тартковер, чудесно е, че и днес намери повод да блеснеш с познания, макар и цитати и да ни покажеш от висотата на безумното си его колко си по-голям от жалкарите тук. Радвам се за теб, че осмисли деня си. Тъкмо се притеснявах защо те няма. Така че - дерзай, другарю и до нови срещи...
20.09.2020 15:21
коментар Всички не можещи без русия да си отиват в родината след или проекта си.....защото България е в Континента Европа и, в чакалнята на Европейския Съюз!Не знам да ли русофилите са 80% от народа щото другаря професор по всякакви науки иво христов каза точно обратното, че българския народ е 80% дебили щото мразели руснака!Айде сега да се разберат кои са тия 80% от народа!Като им отърва сме 80% любящи руснака, а като не им е изгодно тези 80% стават дебили, лъжат, лъжат, лъжат та лъжат колко % са мразещите русия!Ха разберете се кой ще лъже от всички, само един да е!!!!
20.09.2020 17:47
Покажи всички
кесо Абе, както изглежда на таварищ Путин не му е достатъчно присъствието в българската политика на толкова голям брой русофилски партии, че по тоя показател сигур сме на първо място в света, та е решил да създаде още една. Удареното от природата кремълско джудже сигур си мисли, че големият брой шъ компенсира ниското им качество. Е, нищо фатално, най-много неговите "български" помиярчета да се здавят за власт.
20.09.2020 16:05 / Отговор
Анастас 80% ДЕБИЛИ
На тях разчитат Руските Мутри.
Затова съществуват "партии" като БСП АТАКА, България без цензура, Има такъв народ, Изправи се БГ, Да България и Русофили.
Никакво единение с тази проста паплач.

Изгладени и полирани мозъци със::
списъци, СРС-та, флашки, подслушвания и напоследък фото-шоп колажи и клипчета с кюлчета ...

Простата Русофилистична измет просто трябва да слезе
2 метра под земята - там е мястото им !!!

(поетично лирически)
21.09.2020 09:26 / Отговор
Не се излагай...пак Руснаците НИКОГА не са били славяни. Те са комбинация от варяги и монголи от Великата ордаПризна го дори Решетников. Българите НИКОГА не са били славяни, а потомци на траките - отдавна е доказано. А славянството е изобретено от Екатерина велика, с цел плячкосване на повече територии под предтекст че ги "освобождават"
21.09.2020 12:06 / Отговор
Това е до Левия винтоверт
21.09.2020 12:07

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп