Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Татяна Дончева обяви, че отделна комисия за младежта и спорта не е важна, Кралев я репликира остро

Политика

Татяна Дончева обяви, че отделна комисия за младежта и спорта не е важна, Кралев я репликира остро

Татяна Дончева обяви, че отделна комисия за младежта и спорта не е важна, Кралев я репликира остро - Tribune.bg

От парламентарната трибуна Татяна Дончева от ИБНИ обяви, че комисията за Младежта и спорта не е толкова важна и не произвеждала достатъчно закони, като не пречи да се слее заедно с комисията по образование. Според нея важното е комисиите да изработват закони, а такава комисия в предходните години за нея не била свършила достатъчно работа, че да бъде отделна.

„Ако следваме логиката, че се намаляват броя на комисиите и се сливат за една по-качествена дейност, то защо това не се прави и при представяне на проекто-кабинета. Законодателната инициатива принадлежи на всеки един от народните представители и очакванията на вълната от промяната. Очакваме да има много законопроекти и ние трябва да можем да отговорим на тях“, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.  Тя допълни, че в пленарна зала са и кандидат-премиерът, и предложеният за спортен министър, които ще имат законодателни инициативи, а депутатите ще трябва да имат готовност да отговорят на техните очаквания.  

Георги Динев от ГЕРБ допълни, че ако се върви в този дух с исканията на Татяна Дончева, то тогава Министерството на младежта и спорта може спокойно да бъде слято с това на образованието.

„Знам, че г-жа Дончева няма понятие как работи комисията за Младежта и спорта, но това не е причина за нейното неглижиране. Освен законодателна тази комисия е и контролна. Отделно предстоят важни теми, нов закон за млаежта и не обезмисляйте една комисия, само защото не я познавате“, заяви бившият спортен министър Красен Кралев.  

Председателят на Народното събрание Ива Митева пък заяви по-рано при разискване на Правилника на парламента, че колкото и да са искали да се ограничат в 16 комисии, то едва ли това е възожно да се случи. Последва предложение от Георги Свиленски разискванията по главата за комисиите от Правилника за зейността на парламента да бъдат преустановени. Предложението му поличи подкрепа пре гласуването, но от ИТн предложиха прегласуване с аргумента, че има прадложения за малки корекции в имената на комисиите. Така се стигна до гласуването на името на комисията за икономика и туризъм, при което след 87 гласа „за", 63 - „против" и 23 - „въздържали се" таблото в зала отчете, че е неприето. Последва обяснение от председателя на парламента Ива Митева, че таблото отчита високия кворум от началото на пленарния ден и това даде повод на председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова да попита какво е отчела поименната проверка на кворума в зала след обяд. Поименната проверка бе спряна по средата от Ива Митева и не бе отчетено колко депутати присъстват в зала. За да спаси колежката си от ИТН от объркването, Радостин Василев да поиска прекратяване на заседанието. Самата председателка на парламента не можа да отговори на въпроса на ГЕРБ прието ли е тяхното предложение за име на комисията по икономика и транспорт, след което неуместно се оправда, че трябва да се гласува прекратяване на заседанието на Народното събрание, защото БСП има Национален съвет и депутатите им не са в зала. Това на свой ред възмути ДПС.

„Недопустимо е в парламентарна република да предлагате да прекратим заседание на Народното събрание, защото видите ли една парламентарна група има Национален съвет", изтъкна Джейхан Ибрямов от ДПС. Той поясни, че от Движението са подкрепили избора на Ива Митева за председател на парламента, защото са смятали, че ще бъде балансьор и неутрална в решенията си, но това й изказване било недопустимо.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети