Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Татяна Дончева: Ключът е в ИТН, ние оставаме конструктивни до последно

Политика

Татяна Дончева: Ключът е в ИТН, ние оставаме конструктивни до последно

Татяна Дончева: Ключът е в ИТН, ние оставаме конструктивни до последно - Tribune.bg
Снимка:

„Има подаване на топката между ДПС и ИТН“, коментира Дончева

„Ще бъдем конструктивни до последната секунда, но ключът е в „Има такъв народ“. Ако те не желаят да участват в правителство, няма как да се получат нужните гласове“. Това заяви в кулоарите на парламента Татяна Дончева от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ във връзка с евентуалното съставяне на кабинет с третия мандат, който първата политическа сила каза, че няма да подкрепи.

„Сега тепърва ще анализирате кой кого ръководи и дали не сме изправени пред подмяна на промяната. Но тъй като „Изправи се БГ! Ние идваме“ държи на промяна и ще направи всичко възможно независимо дали има или няма правителство да осигури минималното необходимо да не се сменя посоката, зададена от служебния кабинет, да се удържи това, което вече е постигнато, да се направи това, което е възможно в следващите няколко седмици, месец. Ние ще продължим да играем тази роля – на вразумители на децата от детската градина“, категорична бе Дончева.

Тя попита защо Гешев трябва да бъде викан в три парламентарни комисии по едно и също време, „Имате ли разумен отговори кой всъщност го е викнал вчера в правна комисия, защото аз прочетох едни упреци към колегата Хаджигенов, а пък знам, че не той го е викал в правна комисия. Вчера бяха викани хора в комисии, без да сме уточнили за какво ги викаме. Шефове на служби и министри няма да бъдат викани тук, за да се демонстрира кой е началникът, а защото има някаква работа. Нямали мнозинството, наричащо себе си опозиция, време за актуализацията на бюджета и затова им трябвали три седмици. Извинете актуализацията на бюджета е точно три странички. Ако за три странички ИТН има нужда от три седмици, като дойде дебелият бюджет ноември, според вас три години ли ще им трябват, за да минат тестето с листи. В същото време много се разбързали да избират управител на БНБ и това трябвало да стане в супер спешен порядък. Защо? Защото има парламент с висока обществена репутация, защото може да постигнем съгласие за някой авторитетен банкер, който е авторитетен за българските граждани, а не за някаква тясна общност на обществото? Нямам обяснение“, коментира Татяна Дончева.

„Има подаване на топката между ДПС и ИТН“, каза още Татяна Дончева, която аргументира твърдението си с разпределението на ръководителите на постоянните комисии в парламента. Според Дончева от ДПС са получи едни от най-ресурсните комисии – по икономика и туризъм, както и по регионално развитие, което говори за „създадени отдавна трайни отношения“.

Ключът вече веднъж беше в „Има такъв народ“, другите партии не го оползотвориха, за да отворят вратата. Не знам вече какво имат предвид с тези ключове? Това заяви заместник-председателката на парламентарната група на партията Виктория Василева в коментар за политическата обстановка в страната и възможността за съставяне на кабинет с третия мандат.

Коментарът й идва след като по-рано днес Татяна Дончева заяви, че ключът за съставяне на правителство е в ИТН.

От думите ѝ стана ясно, че няма как да има обрат в позицията на партията, която обяви отказ да подкрепи кабинет, без значение при коя от останалите формации отиде третия мандат.

„Този въпрос вече сме го коментирали безброй много пъти и повтаряме едно и също, безсмислено е“, посочи Василева.

На въпроса коя би била най-удачната дата за президентския вот наесен, тя отговори:

„Това е нещо, което се решава на Председателски съвет, а след това се решава и от пленарната зала. Какво значи коя е най-подходящата дата за избори. Това, което реши залата, това ще е най-подходящата дата“.

На въпрос как е най-разумно да се проведат изборите – две в едно или поотделно чисто финансово Василева отговори:

„Не съм разсъждавала. Няма никакво значение какво мисли една или друга партия. Това, което трябва да се случи е кой е най-добрият начин“, посочи тя.

Удачен вариант кога да бъдат изборите никога няма да намерим, заяви от своя страна депутатът от БСП Георги Гьоков. По думите му, когато се смесват два избора става разнопосочна агитация.

„Трябва да се направи най-доброто за демокрацията, за да може да се направи най-правилният избор“, настоя Гьоков.

Гьоков посочи, че шансове за правителство винаги има при добра воля. Ако БСП получи третия мандат за съставяне на правителство, социалистите биха водили преговори с всички партии без ГЕРБ и ДПС.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати