Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Тайните преговори: Гласеният за външен министър Лорер заменен с Гърдев от ИТН?

Политика

Тайните преговори: Гласеният за външен министър Лорер заменен с Гърдев от ИТН?

Тайните преговори: Гласеният за външен министър Лорер заменен с Гърдев от ИТН? - Tribune.bg
Снимка:

След демонстрираната откритост и прозрачност по време на преговорите за съставяне на правителство настъпи и съществената част: разпределянето на министерските кресла. Те обаче не са пред широката аудитория, а се обсъждат по време на закрити срещи, които мандатоносителят "Продължаваме промяната" води от началото на седмицата с потенциалните си коалиционни партньори от БСП, ИТН и ДБ.

Според информация на Клуб Z засега се запазва идеята Кирил Петков (ПП) да бъде министър-председател, а Асен Василев министър на финансите. Даниел Лорер обаче, от същата формация, който бе гласен за министър на външните работи, ще бъде "заменен" от Димитър Гърдев от ИТН. Лорер пък щял да поеме Министерство на икономиката. Гърдев е анализатор и дипломат, но интересното покрай личността му от последните месеци е, че именно той разкри скандала с двойното гражданство на Кирил Петков. Остава и вариантът сегашният служебен министър проф. Николай Денков да остане като титуляр в Министерство на образованието.

Като министър на правосъдието се спряга юристката от ДБ Надежда Йорданова. Електронното правителство пък вероятно ще се поеме от IT специалиста на коалицията Божидар Божанов. Ако ДБ вземе Министерство на здравеопазването, то за титуляр се спряга пулмологът проф. Александър Симидчиев.

По всяка вероятност новият шеф на Народното събрание ще бъде Корнелия Нинова. Това потвърждават пред „24 часа“ запознати с хода на разговорите между бъдещите партньори от “Продължаваме промяната”, БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България”.

Според „Труд“ , обаче проблем за съставяне на бъдещото правителство могат да се окажат обтегнатите отношения между лидера на БСП Корнелия Нинова и президента Радев.  Според изданието лидерката в оставка на БСП поискала от ПП в правителството да няма никакви министри на държавния глава. БСП към този момент няма сигурни ведомства освен социалното министерство и здравеопазването. За там се спрягат съответно Георги Гьоков или Драгомир Стойнев, а за мястото на Стойчо Кацаров -проф. Георги Михайлов. Социалистите имат амбиции и към едно от най-ресурсните ведомства - земеделското министерство, за което обаче от ИТН имат също амбиции чрез Пламен Абровски. От БСП може евентуално да получат и министерството на отбраната, ако Кирил Петков действително спази уговорката да не оставя министри, избрани лично от Радев в бъдещия състав на правителството, но и не вземе ведомството за ПП.

Припомняме, че преди дни Румен Гечев от БСП заяви пред БНТ, че министерските постове в новия кабинет вече са разпределени по формула - според тежестта на всяка една от партиите в следващото Народно събрание. Така преговарящите са се разбрали 8 министерства да са за "Продължаваме промяната", 4 - за БСП, 3 - за "Има такъв народ" и 2 - за "Демократична България", но дали формулата няма да бъде променена предстои да разберем.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати