Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Технически причини в ДБ забавили споразумението за кабинет

Политика

Технически причини в ДБ забавили споразумението за кабинет

Технически причини в ДБ забавили споразумението за кабинет - Tribune.bg
Снимка:

„Очакваме преговорите с “Продължаваме промяната” да приключат утре. Забавянето идва от технологични причини. Вчера сутринта получихме текста на приложенията към споразумението, които са големи и става дума за отделните политики. Трябва нашите експерти да се запознаят с тях. Това е технология. Изобщо не става дума за проблем или различия“. Това каза  съпредседателят на ДБ Христо Иванов на въпрос защо се бави подписването на коалиционното споразумение с „Продължаваме промяната“.

„Ние разбираме изключителната сложност, в която се намира страната. Аритметично за нас е важно да има мнозинство извън ГЕРБ и ДПС. Ясно е, че то не може да бъде гладко. Трябва наистина да се фокусираме на двустранния вектор на разговори и да оставим на ПП да се договорят с останалите политически партии, от които търсят подкрепа. Че са важни министрите съм казвал многократно, но трябва да дадем голям кредит на доверие на мандатоносителя“, продължи той.

Съставът на парламента бил ясен, работи се по дебат в парламента и всеки да поеме отговорност към необходимостта да се рестартира съдебната власт, каза Иванов.

Според него предстои да се види дали ГЕРБ, които също били за промени в тази насока, ще свършат обещаното.

Според Иванов промяната свързана със съкращения на администрацията не е лоша.

„Има риск при съставяне на правителство да се получи ситуация на партийна феодализация на отделните министерства, предупредили сме за това и ще искаме гаранции да не се случи. Когато министърът сам може да си определя екипа, нали си давате сметка какво може да се случи?“, попита пък Атанас Атанасов.

Секторът за сигурност е много важно звено. Там трябва да има баланси, каза той.

„Някои от назначенията бяха удачни, други - не.

Винаги съм казвал, че Бойко Рашков има качества и работи професионално. Трябва да има координация. Аз обърнах внимание, че е тежко неглижиран съветът по сигурността към МС“, каза Атанасов.

„Дали сме в коалиция или не с БСП, можем да философстваме, когато има мнозинство за гласуване в парламента“, отговори той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати