Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Техниката за видеонаблюдение в изборните секции ще се плаща от МС

Политика

Техниката за видеонаблюдение в изборните секции ще се плаща от МС

Снимка:

Маноил Манев: Знаете ли къде има такова видеонаблюдение - в Русия

Техниката за видеонаблюдение при преброяване на бюлетините в изборните секции ще се плаща от Министерския съвет, а ЦИК ще определя условията и реда за това, реши парламентът. Промяната в Изборния кодекс бе подкрепена окончателно със 138 гласа „за”, 64 – „против” и 2 – „въздържали се”.

Заместник-председателката на Народното събрание Цвета Караянчева се поинтересува как ще се случва това, ще се предава ли директно по интернет, тъй като в някои населени места няма такъв. Тя се поинтересува и какъв е резултатът от преброяването на „платформата на Демократична България – „Броим заедно“. Караянчева предупреди, че много хора няма да искат да гласуват, ако има видеонаблюдение в секциите, защото ще се притесняват, че гласът им ще бъде подменен.

„ГЕРБ управлява 11 г. Защо няма интернет в малките населени места? Сега ли го открихте това?“, изненада се социалистът Георги Свиленски. Според него застъпници и наблюдатели щели да снимат процеса с телефоните си. Колегата му Филип Попов успокои Караянчева с това, че видеонаблюдението ще е при преброяване, а не по време на гласуване.

„Платформата ни не се казва „Броим заедно”, броите заедно вие в ГЕРБ. Тя се казва „Ти броиш”, намеси се в спора и Ивайло Мирчев от Демократична България. Той потвърди, че никой няма да бъде сниман, докато гласува.

„Служебното правителство и ЦИК трудно ще организират видеонаблюдението А може би затова се прави”, заподозря Христо Гаджев от ГЕРБ. Депутатът обяви, че ще подкрепи тази промяна, защото всяка инвестиция, която ще увеличи доверието на хората в изборния процес, си заслужава. Гаджев, обаче, се поинтересува дали ще се събират телефоните на следилите избори, за да има доказателства.

„Питате с абсолютно право как ще става“, коментира червеният Крум Зарков. Той настоя да се приеме предложението на БСП, с което видеонаблюдението се въвежда първо там, където е осигурена техническа възможност.

„Знаете ли къде има такова видеонаблюдение? В Русия”, посочи в репликата си Маноил Манев от ГЕРБ и отбеляза, че никъде не е изчислено колко ще струва една такава промяна.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още