Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Телефонно обаждане до Асен Василев от ЕЦБ отказало „Продължаваме промяната“ от БНБ

Политика

Телефонно обаждане до Асен Василев от ЕЦБ отказало „Продължаваме промяната“ от БНБ

Телефонно обаждане до Асен Василев от ЕЦБ отказало Продължаваме промяната от БНБ - Tribune.bg
Снимка:

Слави Трифонов обаче не отстъпва за Каримански

„Продължаваме промяната“ изтеглят кандидата си за шеф на БНБ Андрей Гюров и се надяват това да направи и Слави Трифонов с неговия кандидат Любомир Каримански, като най-голямата управляваща партия няма да гласува за него да оглави централната банка.

Това обяви премиерът Кирил Петков в неделя, минути преди вечерта да влезе на коалиционен съвет с партньорите си от „Има такъв народ“, БСП и „Демократична България“. То бе пореден опит да бъде разрешен конфликтът в коалицията кой да оглави БНБ. През цялата седмица течаха призиви от Петков, ДБ, а в събота и от БСП двамата кандидати да бъдат оттеглени и да се търси трета, компромисна за управляващите фигура.

Този изход е бил подсказан и с дискретно телефонно обаждане от високопоставена фигура в Европейската централна банка до вицепремиера Асен Василев, информира „24 часа“, позовавайки се на източници в правителството.

ЕЦБ би се радвала кандидатите за гуверньор да са подбрани така, че да гарантират политическата независимост на БНБ и състезанието да спазва добрия тон. Добре би било и гуверньорът, който бъде избран, да има по-малко обвързаности с местни банки, гласяло посланието, което чул в слушалката вицепремиерът. Мнението на разположената във Франкфурт финансова институция на ЕС е важно заради желанието на правителството България да се присъедини към еврозоната още през 2024 година. А за това решително е управлението на БНБ.

Именно след тези разговори са започнали и призивите от политическите сили да бъдат оттеглени както Андрей Гюров, така и Любомир Каримански.

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обаче отказва да чуе препоръките и държи на кандидата си за управител на централната банка:

Цялата тази история за избор на управител на БНБ започва да прилича на мелодрама с елементи на сапунен сериал. В България има закони, най-добре е те да се спазват. Всичко останало са емоции и фантазии. Няма абсолютно никаква причина да оттеглям кандидатурата на Любомир Каримански. Защо казвам това през „Фейсбук“? Защото явно някои хора от дума не разбират и създават напълно излишен шум в медийното пространство. Няма да оттегля кандидатурата на Любомир Каримански - той е добър специалист и достоен кандидат. И парламентът ще реши. Такъв е законът“, написа Слави Трифонов в неделя във Фейсбук часове преди управляващата коалиция да се събере на съвет.

Кирил Петков е предлагал на Каримански пост в Световната банка, за да се оттегли от състезанието за БНБ, обвини пък депутатката от „Има такъв народ“ Ива Митева. Пак тя обяви в интервю за Би Ти Ви, че Каримански ще заведе дело срещу вицепремиера Асен Василев:

„Вчера в едно радио един вицепремиер си позволи да каже, че господин Каримански е сложил подписа си под документ, с който са откраднати 1 милион лева от служител на банката. Не може така да се хвърля кал върху хората. Не може с такава лекота това да се прави и затова е съдебната ни система. Надявам се тя да даде отговорите на всички въпроси“, заяви Митева.

Посланието на ЕЦБ обаче очевидно е стигнало до „Продължаваме промяната“ и в късния следобед техният кандидат Андрей Гюров обяви, че се оттегля:

„При липса на коалиционна подкрепа нека моят опонент сам да прецени дали иска да остави този толкова важен и отговорен избор в ръцете на опозицията. Това в крайна сметка е етичен избор, част от изискването към ръководителя на БНБ за висок морал и добро име“, коментира Гюров отново през социалната мрежа.

Премиерът Петков на свой ред каза следното:

„Всички плащания от и към България се следят от БНБ, включително и парични преводи, свързани с корупция и пране на пари. Всички плащания, които излизат извън страната. Също така КТБ вероятно нямаше да се случи, ако тогавашният гуверньор си бе свършил по-добре работата. Така че тази позиция е много важна. И с чия подкрепа тя се избира, е много важно. Аз ще информирам коалиционния съвет за решението на Андрей Гюров да изтегли кандидатурата си за управител на БНБ със следните мотиви: Андрей Гюров не може да си позволи да участва в избор, който поради разцепление на управляващата коалиция ще бъде решен от ГЕРБ и ДПС“, заяви и премиерът Кирил Петков преди заседанието на четворната коалиция. Той направи това при извънредно изявление за медиите.

Петков посочи и решение, което според източниците в правителството би било одобрено и от ЕЦБ - на поста гуверньор на БНБ да остане досегашният Димитър Радев поне до намирането на компромисна и достатъчно авторитетна кандидатура на управляващата коалиция.

„Няма пречка настоящият гуверньор да остане на поста си до обединяване на коалицията около общ кандидат. Не бива да се допуска борбата за постове да взема превес пред истински важните цели на правителството. „Продължаваме промяната“ няма да подкрепи г-н Каримански заради притеснения, свързани с неговата професионална биография, които неведнъж споделихме“, заяви премиерът в изказването си.

„ДБ вероятно също няма да подкрепи Каримански“, обясни съпредседателят на коалицията Владислав Панев. Той все пак уточни, че е нужно решение на парламентарната група.

„Независимо дали партията на Слави Трифонов ще изтегли Каримански и ще се търси трети кандидат за БНБ, или не, гласуването в парламента няма да е през тази седмица“, даде да се разбере министър-председателят. Много по-важна тема за него било да се приемат законовите текстове, с които се закриват специализираните съдилища и прокуратури.

„Това е законодателна промяна, която, надявам се, ще покаже на българския народ пълното единство в редиците на управляващата коалиция по започналото реформиране на българската съдебна система, защото борбата с корупцията е невъзможна без тази реформа“, каза премиерът в изявлението си.

Кирил Петков постави и допълнително условие на партньорите си от „Има такъв народ“, но свързано вече с 640 млн. лв., които регионалният министър Гроздан Караджов иска да плати на пътностроителни фирми.

В продължение на седмици вече „Продължаваме промяната“ блокират тези плащания по договори, сключени от правителството на ГЕРБ. Първоначално процедурата бе спряна в Министерския съвет, а през цялата минала седмица депутатите на ПП спъваха приемането на специално решение на Народното събрание.

„Ще предложим всяко твърдяно строителство да премине през техническа проверка от експертна комисия, която създадохме през февруари със състав, избран от МС, МРРБ и Министерството на финансите. Всяко плащане към всяка от фирмите първо трябва да бъде одобрено от антикорупционната комисия на парламента. Прозрачно и видно за всеки български гражданин“, обяви в неделя министър-председателят. „Това означава, че дори да получи право да плаща, Караджов няма да може да го направи веднага, въпреки че според твърденията му това напълно блокира пътните ремонти“, каза Петков.

Зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов обаче определи това желание на премиера като рекет и поиска то да важи за всички останали плащания на държавата:

„Г-н Каримански е кандидат на „Има такъв народ“ за гуверньор на БНБ и ние стоим зад тази кандидатура. Второ, слушах изявлението на министър-председателя. Това, което правят в момента Кирил Петков и Асен Василев, точната дума е рекет. Политически рекет върху „Има такъв народ“, рекет върху регионалното министерство, рекет върху всеки един шофьор, говоря за проблема със строителните фирми, рекет върху всеки един, който си изкарва хляба и си изхранва семейството, бил той собственик на пътно-строителна фирма или обикновен работник, който кара валяк. На всичкото отгоре си позволяват да правят намеци, че там има някаква далавера на ГЕРБ, която видите ли едва ли не ние ще вземем и ще продължим“, заяви Йорданов на влизане в Министерския съвет.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати