Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петкова: Експертите от САЩ бяха приятно изненадани от нивото на българската ядрена енергетика

Политика

Петкова: Експертите от САЩ бяха приятно изненадани от нивото на българската ядрена енергетика

Петкова: Експертите от САЩ бяха приятно изненадани от нивото на българската ядрена енергетика - Tribune.bg
Снимка:

Балкански поток се реализира съобразно сроковете, които са посочени в договора, заяви министърът на енергетиката

„11 американски експерти бяха тук. Те имаха желание да посетят определени наши енергийни обекти. Посетиха  ги, показахме им всичко това, което представляваше интерес за тях. Срещата премина изключително добре, в много партньорски дух. Те бяха приятно изненадани от нивото, на което се намира българската ядрена енергетика, от това с какви специалисти разполагаме ние“. Това заяви министър Теменужка Петкова в кулоарите на Народното събрание.

Делегацията от енергийни експерти от САЩ бяха у нас в изпълнение на договореностите, постигнати в рамките на срещата на премиера Борисов с американския президент Доналд Тръмп на 25 ноември.

„Искаха да посетят ТЕЦ „Марица Изток 2“. Също бяха впечатлени от мащабите на централата. Това все пак е най-голямата топлоелектрическа централа на Балканския полуостров. Срещата  премина много добре. Продължаваме разговорите и работата с американските експерти и колеги“, посочи министърът на енергетиката на България.

На въпрос дали американското гориво става за нашите централи, тя обясни:

„Европейските правила много ясно са оказали как се дава отговор на този въпрос. Това гориво трябва да бъде лицензирано. Ние работим заедно с американските колеги в тази посока. Имаме сключен договор с Westinghouse за  изготвяне на технико-икономически анализ“.

Петкова отново посочи, че няма забавяне при Балкански поток.

„Балкански поток се реализира съобразно сроковете, които са посочени в договора. Току-що от парламентарната трибуна заявих, че „Булгартрансгаз“ беше готов с процедурата още през месец април. След това последва обжалване от страна и на двата консорциума. Ние сме длъжни да спазим съответно правилата, регламентирани в Закона за обществените поръчки, в европейското законодателство. Трябваше да се изчака решението на Върховния административен съд и това забави по  обективни причини целият процес с няколко месеца“, заяви тя.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати