Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Теменужка Петкова: „Булгаргаз” за два дни е претърпял загуба за 8,5 млн. евро от недоглеждане

Политика

Теменужка Петкова: „Булгаргаз” за два дни е претърпял загуба за 8,5 млн. евро от недоглеждане

Теменужка Петкова: Булгаргаз за два дни е претърпял загуба за 8,5 млн. евро от недоглеждане - Tribune.bg
Снимка:

Заради неадекватно поведение „Булгаргаз“ е загубила 8,5 млн. евро от сделката за азерския газ. Това обяви в предаването „Лице в лице“ Теменужка Петкова от ГЕРБ, бивш министър на енергетиката.

„В периода 26-27 септември гръцката мрежа е имала планов ремонт на Кулата –Сидерокастро, което означава, че не могат да пристигнат количества газ от Гърция към България. Странно защо от „Булгаргаз” не са взели предвид ремонта, който е бил известен месеци преди това и количества газ са продължили да пристигат и през тези дни. Не са могли обаче да бъдат прехвърлени у нас и така те остават в Гърция”, заяви Петкова.

По този начин се получава  дисбаланс, който позволява на гръцката страна да изкупи нашите количества по договора с Азербайджан по 2,5 евро като преди това „Булгаргаз” е платил за този природен газ цена от около 150 евро на мегаватчас.

„Тази разлика само за няколко дни достига до 8, 5 милиона евро. Само за няколко дни „Булгаргаз” е претърпял загуби и вреди за 8,5 милиона евро в резултат на това недоглеждане. Трябвало е да се реагира адекватно и страната да не търпи загуби. Евтината азерска газ е изкупена от гърците на цена на излишък, а ние сме платили високата цена”, поясни бившия министър.

Според нея е трябвало „Булгаргаз” е трябвало да потърси контакт с колегите от Азербайджан и да бъдат отложени за друг период конкретните количества.

„Газът е продаден на много ниски цени и не стига до нас. За да се компенсират тези количества за страната ни, „Булгаргаз” купува нови количества газ но на по-висока цена – при азерите 150 а те купуват на 175 евро и пак загуба. Служебното правителство да вземе мерки”, категорична бе Теменужка Петкова.  

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати