Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Теменужка Петкова: Идеята за нова Конституция показва, че чуваме хората

Политика

Теменужка Петкова: Идеята за нова Конституция показва, че чуваме хората

Снимка:

КЕВР ще извърши проверка на всички топлофикационни и газорапределителни дружества

Идеята за нова Конституция показва, че чуваме хората, коментира пред Нова тв енергийният министър Теменужка Петкова. По думите ѝ проектът за нов върховен закон е само основа за водене на дебати.

„Първо ще проведем разговори с нашите коалиционни партньори. Така е редно. След това всяка една от парламентарно представените политически сили е добре дошла за диалог. Ние сме отправили покани към всички. В рамките на дискусията ще бъдат обсъдени всички предложения“, допълни Петкова.

По повод поисканата оставка на правителството енергийният министър подчерта, че в момента на страната е необходима стабилност.

„Все по-често си задавам въпроса – тези хора дават ли си сметка към какво тласкат държавата и има ли някой, който да поеме отговорността за това. Защото на фона на пандемията от COVID-19, икономическата криза, която се задава и безработицата – последното нещо, което е необходимо на България е да има хаос и юмруци“, изтъкна Петкова. Тя беше категорична, че идеята за нова Конституция не е опит за печелене на време от страна на кабинета.

Относно разминаването между очакваните и получените изравнителни сметки за парно министър Петкова обясни, че в края на месец октомври КЕВР ще извърши проверка на всички топлофикационни и газорапределителни дружества, за да провери дали има проблеми с фактурите за крайните потребители.

„До края на този месец хората могат да подадат жалба, ако не са удовлетворени от отговора, могат да се обърнат и към Министерството на енергетиката, където контролните органи на министерството могат да извършат проверка по всеки един конкретен случай“, уточни енергийният министър.

Във връзка с договора между България и Гърция за включването на страната ни в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис, Петкова напомни, че по този договор се работи от три години. Тя подчерта, че на подписването на договора в Атина са присъствали двама американски посланици – на България и Гърция.

„И посланик Мустафа и посланик Пайет поздравиха лично премиера Борисов за стратегическото решение България да участва в този проект, който има значение не само за България, но и за целия регион“, посочи министър Петкова. Тя допълни, че САЩ ще имат възможност да доставят втечнен природен газ на този терминал, но това предполага конкуренция и по-добри цени за България. Енергийният министър посочи, че не се очакват санкции от американска страна за „Балкански поток“, защото проектът няма нищо общо с „Турски поток“ и „Северен поток-2“.

„Инфраструктурата е единствено и само българска, плащаме я ние, не участва друга компания освен „Булгартрансгаз“, така че няма никакви притеснения. Провели сме необходимите търгове, за да се резервира капацитет, всеки е можел да се яви“, уточни Петкова.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още