Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Теменужка Петкова: Кабинетът „Петков” подходи безотговорно към интерконектора с Гърция

Политика

Теменужка Петкова: Кабинетът „Петков” подходи безотговорно към интерконектора с Гърция

Теменужка Петкова: Кабинетът Петков подходи безотговорно към интерконектора с Гърция - Tribune.bg
Снимка:

„Интерконекторът с Гърция трябваше да е готов на 30 декември 2021 и към август 2022 той не е готов. Кабинетът на Петков подходи безотговорно към този проект. Те отдадоха всичко на ПР акции, отиде Кирил Петков завъртя един кран, снима се и това е”, заяви Теменужка Петкова - бивш енергиен министър от ГЕРБ по „Нова нюз”.

„Диверсификацията беше приоритет на кабинетите на Борисов. Фактите го доказват. Интерконекторът с Румъния работи, получваме газ от Турция към България, връзката на Сидерокастро го увеличихме”, подчерта тя.

„Това ръководство на „Булгаргаз” трябваше наистина да бъде сменено. Сега с кой ще бъде сменено е въпрос на управленско решение. Така е преценено, така е подходено. Аз наистина пожелавам успех на г-жа Златева, защото моментът е много тежък и много отговорен”, заяви Петкова.

В предаването „Твоят ден” тя посочи за договора с „Газпром експорт”, който изтича на 31 декември 2022 година, че трябва да проучим опита на държави като Германия, Австрия, Унгария, Гърция и да видим как те са подходили с превалутирането. Защото според нея нито една от тези страни ще изложат на риск своята сигурност на доставки на газ или ще допуснат да има финансов риск в тази сутуация.

„България не е спирала да получава руски природен газ”, допълни Петкова и подчерта, че той обаче идва с 30% по-висока цена. По думите ѝ това струва на държавата над 100 милиона на месец.

„Въпросът е защо „Булгаргаз” абдикира от своите задължения и превъзложи своите функции на посредници. Тук е големият въпрос. Защото посредникът, с който „Булгаргаз” работеше най-активно, всъщност е бившият работодател на изпълнителния директор на „Булгаргаз”. Това също е една голяма тема, която заслужава интерес от компетентните институции”, посочи Петкова. По думите ѝ ГЕРБ са депозирали сигнали към тях.

„И аз не знам тези протести пред президентството срещу какво са – срещу това да се елиминират посредниците при доставката на природен газ от Русия или срещу какво протестират спонтанно тези хора”, допълни бившият депутат от ГЕРБ.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети