Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ: Кирил Петков няма никакъв принос за интерконектора Гърция - България, освен да провали проекта

Политика

ГЕРБ: Кирил Петков няма никакъв принос за интерконектора Гърция - България, освен да провали проекта

ГЕРБ: Кирил Петков няма никакъв принос за интерконектора Гърция - България, освен да провали проекта - Tribune.bg

Отсега трябва да се молим зимата да е топла, за да ни стигне газът, обърна внимание Делян Добрев

Кирил Петков няма никакъв принос за интерконектора Гърция - България. Така ПГ на ГЕРБ - СДС отговори на твърденията на премиера в оставка Кирил Петков, че интерконекторът с Гърция трябва да е годен до края на август и на обвиненията му, че опозицията в тяхно лице е работила за „Газпром“.

По-рано днес на брифинг в Министерския съвет Кирил Петков заедно с енергийния министър Александър Николов дадоха разяснения докъде е стигнало развитието на междусистемната газова връзка Гърция-България.

Според ГЕРБ Петков залага бомби пред служебния кабинет и тази зима ни очаква газова криза.

„Премиерът в оставка излъга за пореден път, но смятам, че това за никого вече не е новина. Освен, че излъга, той опроверга и сам себе си. Дали си спомняте датата 8 юли 2022 г. и едни хубави снимки за завъртането на един кран. Е, оказа се, че това не е така. Днес премиерът в оставка призна, че едва в рамките на днешния ден са получили акт 14. За да бъде въведен в експлоатация и да заработи един такъв проект, е необходимо той да притежава акт 15 и акт 16. Кога ще стане това - никой не знае. Искам да припомня, че съгласно договора и анекса, който ние подписахме в рамките на нашето управление, проектът трябваше да бъде готов и въведен в търговска експлоатация на 31 декември 2021 година. Повярвайте ми, ако политическа партия ГЕРБ управляваше, това щеше да бъде факт“, каза Теменужка Петкова по време на брифинг на ГЕРБ-СДС в Народното събрание.

„В рамките на същия този брифинг премиерът в оставка г-н Петков се опита да прикрие собствената си некадърност, затова че не успяха да реализират този проект, като обвини правителството на премиера Бойко Борисов“, подчерта депутатът от ГЕРБ – СДС и бивш енергиен министър. 

По думите на Петкова Кирил Петков няма никакъв принос за интерконектора Гърция - България. Тя отбеляза, че този проект е бил реализиран благодарение на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и ръководеното от него правителство.

„Г-н Петков освен да провали проекта, няма абсолютно никакъв принос за това. Той си позволи да обвини правителствата на партия ГЕРБ, че ние не сме искали да реализираме или завършим този проект, за да обслужваме едва ли не нечии чужди интереси. Когато някой се опитва да говори за обслужване на чужди интереси, хубаво е да си припомним кой подписа меморандума с Gemcorр“, обърна внимание Петкова.

По думите ѝ управляващите в оставка нямат смелостта да си признаят, че България е изправена пред газова криза и сериозен проблем. 

„Тези хора обясняват как са договорили 7 танкера, но никой не казва на каква цена са, с кого са договорени и най-важното как ще стигнат до България. С лъжа започнаха своето управление, с лъжа - ще приключат“, отбелязаТеменужка Петкова. 

Колегата ѝ Делян Добрев се обзаложи, че лъжите ще продължат и през предстоящата предизборна кампания.

„С тази забрана за износ на горива, които са произведени с руски нефт, единствено замазват очите на хората. Крайният ефект, ако може да бъде приложена, ще бъде по-висока цена на горивата, а не по-ниска. Не казват защо не могат да въведат мито, с което да съберат 3.5 млрд. лв. в бюджета“, коментира още Добрев.

Той отбеляза, че на 27 юли КЕВР е публикувала заявлението на „Булгаргаз“ за увеличение на цената на газа с 54 %.

„Ако някой от вас обърна внимание това заявление е внесено на 21 юли“, коментира Добрев. По думите му в продължение на една седмица регулаторът крие тази информация.

„Най-вероятно защото вървят преговори в Народното събрание, не искат да застрашават преговорния процес и някаква бъдеща коалиция в Народното събрание и укриват тази информация от хората“, смята Добрев.

„Тъй като прогнозата за 54% е още на 21 юли, а цените след 21 бяха също високи, то според мен крайното решение на КЕВР няма да е 54% увеличение, а 60% и нагоре. Както ви каза и госпожа Петкова газ няма да има. Тази зима аз очаквам да има газова криза, защото обявените 7 танкера не са подписан договор и не са договорени количества. Казва се дори, че няма инфраструктура, по която да бъде доставен този газ. Ако няма инфраструктура, по която е доставен газът, значи ние ако сме си купили нещо, сме си купили нещо в някой океан и не знаем как този газ да стигне до българския пазар. Аз очаквам физически да има недостиг на количества на газ в страната благодарение на политиката на „Промяната“, допълни той.

По думите му единствената хипотеза, при която няма да има криза за газ в България, е, ако зимата е топла. „Това го чухте и от управляващите. Затова ние отсега трябва да се молим зимата да е топла, да няма големи снегове и студове, за да ни стигне газът“, каза с ирония Делян Добрев.

„Да се надяваме, че днешната пресконференция, която даде г-н Кирил Петков, ще бъде последната му като министър-председател и повече няма да ставаме свидетели на това унизително положение, в което един случайно попаднал човек говори „алангро“ от сградата на Министерски съвет, от най-високия възможен пост и взима за съжаление стратегически решения. Г-н Петков в качеството си на премиер в оставка би трябвало да прекрати всякакво взимане на стратегически решения“, каза на свой ред Тома Биков.

Според него Кирил Петков няма легитимност и няма мнозинство в парламента и именно за това „не е редно да прави, каквито и да било заявки дори за краткосрочни неща“.

ГЕРБ-СДС призоваха премиера в оставка в следващите дни да си почива и „да изчака спокойно новият премиер да дойде на поста си“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети