Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Теменужка Петкова: Мерките, които сме предприели, са релевантни към ситуацията

Политика

Теменужка Петкова: Мерките, които сме предприели, са релевантни към ситуацията

Теменужка Петкова: Мерките, които сме предприели, са релевантни към ситуацията - Tribune.bg
Снимка:

„Балкански поток" и интерконекторът Гърция-България се движат в срок, посочи министърът на енергетиката

 

"Всяка страна, съобразно своите икономически параметри и възможности, може да предприеме такива мерки, които счете за най-удачни. Ние сме направили своята оценка и мерките, които смятаме, че са релевантни към ситуацията, вече са материализирани в Закона за извънредното положение". Това каза пред БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По думите ѝ текстът в закона за т.нар. таван на цените, приет по предложение на БСП, се нуждае от прецизиране, защото с тази разпоредба става невъзможно да се възстанови на клиентите на "Булгаргаз" разликата в цената на газа, получена при предоговарянето с "Газпром".

Още идната седмица се очакват конкретни действия по намалението на цената на газа, договорено със задна дата с "Газпром", заяви още министър Петкова.

Енергийната сигурност на страната е гарантирана, въпреки извънредната ситуация заради коронавируса, увери Теменужка Петкова. Според нея е важно енергийният сектор да бъде финансово стабилен, за да няма рискове за техническата възможност той да функционира нормално.

Парламентът прие това, което предлагаме - да се гарантира непрекъсваемостта на доставките, и плановите ремонти на електромрежата са прекратени, обясни Петкова.

Като особено важна мярка министърът на енергетиката посочи двойното увеличаване на срока за заплащане на сметките за ток:

"В закона ясно е посочено, че министърът на енергетиката има възможност да удължава този срок - колкото е необходимо, но като се съобрази с финансовата стабилност на сектора“.

По думите ѝ въвеждането на мораториум върху плащанията не стои на дневен ред, защото би застрашило финансовата и техническата стабилност на сектора, а удължаването на срока за плащане на сметките в момента е адекватна помощ за гражданите.

Що се отнася до стратегическите проекти в ситуация на извънредно положение, министърът заяви:

"И "Балкански поток", и интерконекторът Гърция-България се движат в рамките на сроковете, които са предвидени в договорите. За проекта за АЕЦ "Белене" ще се наложи удължаване на сроковете, разписани в процедурата за избор на стратегически инвеститор", увери министърът на енергетиката.

Тя предположи, че вероятно кризата, свързана с пандемията от коронавируса, ще наложи удължаване на срока по подаване на оферти по проекта "Белене" и уточни, че и петте компании, потвърдили своето желание да подадат обвързваща оферта, запазват интереса си към проекта.

Що се отнася до зелената сделка министър Петкова изрази увереност, че ЕС няма да се откаже от крайната си цел - да бъде лидер в борбата с климатичните промени. Тя беше категорична, че България има своя рамкова позиция, която вече е представена пред ЕК - до 2030-а година, с хоризонт 2050-а, въглищните централи в страната продължават да бъдат мощности, на които ще се разчита. Петкова посочи, че не е имало забележки от страна на ЕК, а е имало само препоръка ВЕИ да се увеличи от 25 на 27 процента. "Ние сме се съобразили с това и работим в тази посока", заяви тя.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати