Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Теменужка Петкова: Политиката ни е ясна – енергийна сигурност и конкурентоспособност

Политика

Теменужка Петкова: Политиката ни е ясна – енергийна сигурност и конкурентоспособност

Теменужка Петкова: Политиката ни е ясна – енергийна сигурност и конкурентоспособност - Tribune.bg
Снимка:

Изграждаме АЕЦ „Белене” с най-съвременната и най-сигурната технология

"Нашият национален интерес и нашата политика в областта на енергетиката са много ясно дефинирани и те са свързани с това да осигурим сигурността на доставките на енергийни ресурси и да създадем такива условия за диверсификация на източниците и маршрути за доставка на природен газ, тъй като това на практика означава и енергийна сигурност и конкуренция и конкурентоспособна икономика.“ Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред NOVA телевизия.

Това, което беше обсъдено вчера между премиера Бойко Борисов и премиера Дмитрий Медведев, по никакъв начин не можем да говорим за увеличаване на зависимостта от Русия, допълни тя.

Министърът коментира и изграждането на АЕЦ „Белене” и неговата рентабилност към момента. „Сега е лесно да се говори каква е била стойността на проекта през 2006 година. Тя е 3 млрд. 997 млн. евро, но в тях не е включена ескалацията. В рамките на разговорите, които са водени от 2006 до 2008 година не е финализиран договорът за изграждането на централата и не са определени неговите параметри в това число и параметрите, свързани с финансите”, поясни тя.

По думите ѝ технологията за изграждане на реактора е най-съвременната и най-сигурната. „Към настоящия момент притежаваме оборудване, което е платено, площадка, която е лицензирана, притежаваме и огромна част от документите, свързани с лицензирането на този проект, така че са налице всички предпоставки да бъде направен опит този проект да бъде реализиран на пазарен принцип. Тази площадка е изградена за ядрена централа. Тя притежава цялата необходима инфраструктура”, обясни министърът.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

Мина Браво най важното е да не сме зависими от други хора
05.03.2019 10:39 / Отговор
ангул марков Госпожо Петкова, Вие на Марс ли живеете? При топлоснабдяването вече 30 години няма пазар на топлината и пазарни отношения между страните. За каква енергийна сигурност и конкурентоспособност говорите, след като Топлофикациите ползват неразрешена/забранена със закон дейност - доставка в абонатната станция, нарушават всички права на потребителите (на сигурност, на избор, да бъдат чути и на информация), а властта и съдът не искат и да чуят, че за топлоснабдяването има разрешена/лицензирана дейност - сделката "пренос на топлинна енергия", която монополистите са изхвърлили чрез общите условия, за да превърнат гражданите в свои роби?
05.03.2019 19:41 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати