Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Теменужка Петкова: Правителствата на Борисов са направили най-много за междусистемните газови връзки

Политика

Теменужка Петкова: Правителствата на Борисов са направили най-много за междусистемните газови връзки

Теменужка Петкова: Правителствата на Борисов са направили най-много за междусистемните газови връзки - Tribune.bg
Снимка:

Именно правителствата на Борисов са направили най-много за междусистемните газови връзки със съседните страни. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос на депутата от БСП Жельо Бойчев за етапа на изграждане на интерконекторите за природен газ между България и съседните държави, предаде БГНЕС. Министърът заяви, че няма спомени назад във времето, в последните 30 години да е била факт някоя от междусистемните връзки.

„Много отдавна се говори в България за изграждане на междусистемните връзки със съседните на нас страни. Много дълги години нито една междусистемна връзка не беше изградена. Пропуснахте един от интерконекторите и това е този с Румъния. Той стана факт през ноември 2016 г. Това беше първата междусистемна газова връзка, която българската страна има със съседна своя страна. Тази интерконекторна връзка стана факт отново в мандата на премиера Борисов. Що се отнася до другите много важни проекти, които дадват сигурността на доставките по отношение на България, не само на България, но и на целия регион - те са изключително важни приоритети“, каза Петкова.

Тя коментира и проекта за интерконектор Гърция - България. „Същинската част по неговата работа започна декември 2015 г. От този период до настоящия момент се извървя изключително важна и тежка процедура, свързана с осигуряването на финансирането, защото знаете, че такива проекти отнемат много сериозен ресурс. Българското правителство предостави държавна гаранция в размер на 110 млн. евро, от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ бяха осигурени 39 млн. евро. за този проект, 45 млн. по Европейската пограма за свързаност. Така, че всичко това, което трябваше да бъде направено по отношение на финансирането, ние го направихме“, подчерта тя.

От думите ѝ стана ясно, че към настоящия момент е разчистено трасе от 170 км., от общо 182 км. трасе.

„128 км. са разнесените тръби по трасето, 101 км са заварените тръби. От тук нататък продължават дейностите по ръчното и машинното заваряване. Да, вие сте прав, договорът трябваше да приключи края на месец април 2020 г., но с оглед на пандемията, безспорно ще наложи промяна в този срок, която не може да продължи по-дълго от края на 2021 г.“, коментира министърът.

Тя заяви още, че следващият министър няма да има такова наследство, каквото тя е заварила през 2014 г., когато е заела поста. Петкова увери, че секторът е стабилен и няма неразплатени задължения.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати