Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Теменужка Петкова: Правителството преговаря с „Газпром“ за цената на газа

Политика

Теменужка Петкова: Правителството преговаря с „Газпром“ за цената на газа

Снимка:

Цената на природния газ се определя на база на преговори, които се провеждат между съответните компании. Във връзка с това, ние още от месец август 2019 г. сме депозирали писмо до колегите от „Газпром“ и преговорите са в ход. Те се водят от страна на правителството. Това каза в Министерския съвет енергийният министър Теменужка Петкова, провокирана от засегнатите енергийни теми в провелия се телефонен разговор между президента Румен Радев и руския му колега Владимир Путин.

Тя уточни, че цената на синьото гориво се съобразява и със споразумението, което „Газпром“ подписа с ЕК по повод антимонополното дело, водено от Комисията срещу компанията, съобщи БГНЕС.

Петкова увери също така, че държавата е компетентна и знае какво прави по всички енергийни проекти, по които работи.

„Енергийните проекти, по които работи българското правителство, се развиват през последните няколко години. Тези проекти на първо място са свързани със сигурността по отношение на доставките както на природен газ, така и на електрическа енергия. Проектите, по които ние работим са „Балкански поток“, който е проект, имащ значение не само за България, но и за целия регион. Той е български проект, тъй като се финансира от „Булгартрансгаз“ и се реализира изцяло при спазване на европейските правила, и там нещата са финализирани“, заяви тя.

Министърът обясни, че проектът за АЕЦ „Белене“ също е български и по него правителството работи от няколко години.

„Още през 2016 г. нашето правителство беше това, което реши проблема след арбитражното решение в Париж. Тогава България беше осъдена да плати на „Атомстройекспорт“ 1,260 млрд. лв. Тогава нашето правителство с нарочен закон и решение плати тази сума, и реакторите и оборудването, които бяха произведени станаха българска собственост“, коментира тя и добави, че в момента се търси стратегически инвеститор.

„Друг важен проект, по който работим е свързан с диверсификацията – интерконектора Гърция- България. Той получи реално развитие в рамките на усилията на нашето правителство, които то полага в последните 4-5 години“, каза в заключение Петкова.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още