Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Теменужка Петкова: „Турски поток“ не е под заплаха, работи се непрекъснато по него

Политика

Теменужка Петкова: „Турски поток“ не е под заплаха, работи се непрекъснато по него

Теменужка Петкова: Турски поток не е под заплаха, работи се непрекъснато по него - Tribune.bg
Снимка:

Първите 308 километра трябва да бъдат готови в края на месец май 2020 година

„Работата по проекта „Турски поток“ не е спряла. От деня на подписването на договора – 18 септември, до настоящия момент се работи непрекъснато по отношение на неговата реализация. Ние изпълняваме своите ангажименти. Беше ясно заявено, че този проект е изключително важен, той е стратегически за нас“.  Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова във връзка с коментара на Владимир Путин за това, че България бави изграждането на „Турски поток“.

Те припомни, че този проект и изграждане на терминал за природен газ в Александруполис са включени в енергийната стратегия на страната ни. Петкова подчерта, че по при всички процедури проекта са спазени и европейските правила, и българското законодателство. А всичко това отнема време.

„Към момента се работи на трасе от 150 километра, разделено  на три отделни лота. Доставени са тръбите за всичките 150 километра, разчистен е хумусният слой, изкопани са траншеи. Знаете, че бяха изградени и въведени в експлоатация първите 11 километра от турско-българска граница до компресорна станция „Странджа“, които на практика осигуряват възможност ние да се свържем с проекта „Турски поток“ на турска територия. Изградихме и газоизмервателна станция. В процес на изграждане са и две нови компресорни станции. Така че, работата по проекта не е спряла и така както предвижда договорът, първите 308 километра трябва да бъдат готови в края на месец май 2020 година. Ние работим, вършим си работата. Компанията, избрана за изпълнител, е информирана за това, че трябва да бъдат минимизирани сроковете за реализация на проекта и смятам, че колегите полагат необходимите усилия това да се случи“, категорична е Теменужка Петкова.

Тя посочи, че забавяне се е наложило заради обжалването на процедурата от страна и  на двата консорциума.

„Забавяне има по отношение на целия процес до стигането на подписване на договора. Вие знаете, че няма как да бъде подписан договор с проведена обществена поръчка, ако не са спазени всички изисквания“, обясни министърът на енергетиката.

Тя заяви още, че проектът категорично не е под заплаха.

„Знаете, че бяха проведени всички необходими пазарни тестове за неговата реализация. Има резервиран капацитет следващите 20 години. Ние работим с колегите. В много добър диалог сме. Така, че  криза за проекта няма“, каза министър Петкова.

На въпрос дали е вярно това, което е казал премиерът, че на ден се полагат по пет километра, тя отговори:

„Вярно е, да. Колегите работят. Имайте предвид, че това са дейности, свързани със самата технология на строителния процес. Разчистване на трасета, заварки на тръби. Всичко това е свързано  с определени километри, които трябва да бъдат направени, за да можем да влезем в срока до 31 май 2020 година“.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети