Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Теменужка Петкова: Страната ни няма как да се откаже от строителството на нови блокове в АЕЦ „Белене“

Политика

Теменужка Петкова: Страната ни няма как да се откаже от строителството на нови блокове в АЕЦ „Белене“

Теменужка Петкова: Страната ни няма как да се откаже от строителството на нови блокове в АЕЦ Белене - Tribune.bg
Снимка:

Енергийният министър очаква скорошна развръзка относно закупените реактори

"Страната ни няма как да се откаже от строителството на нови блокове в АЕЦ "Белене". Една от причините за това е, че централите на въглища трябва да отпаднат и да бъдат заменени с варианти, които са беземисионни. Проектът продължава изпълнението си по решение на българския парламент", посочи пред Нова тв енергийният министър Теменужка Петкова.

„Успяхме да накараме „Росатом” да се откажат от големите лихви. Подписахме и споразумение с тях, с което те се отказват да предявят претенции към държавата. Реакторите се намират на площадката и оборудването се съхранява при най-добрите условия. Надявам се скоро да имаме ясното, какво ще се случи с тях”, изтъкна Петкова. Тя допълни, че страната ни е положила големи усилия по сделката.

Енергийният министър коментира и предвиденото изграждане на нов блок в АЕЦ "Козлодуй".

"Към този момент не би могло да се каже колко би струвало изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това тепърва ще се изчислява, като към момента няма да се коментира строежът, а се правят проучвания за това какви са възможностите и какъв да бъде проектът", уточни министър Петкова. Тя напомни, че безценното в този проект е защитата на енергийната сигурност на страната.

„В решението, което днес предстои да обсъдим е даден един срок, в който министърът на енергетиката трябва да докладва с резултатите от това проучване и с резултатите от преговорите, които са проведени с американски компании, които развиват ядрени технологии. Този срок е до месец януари 2021 година. В рамките на него аз се надявам да имаме много по-конкретна информация“, увери министър Петкова.

Министърът напомни, че целият процес, свързан с изграждане на нови ядрени мощности изисква много дълъг период от време. Тя добави, че нашата основна цел е диверсифициране енергийните ресурси.

"С нашите партньори от САЩ винаги сме имали откровен диалог. Имаме много добри резултати от последните 6 години. Те са в посока на диверсификация на газа и свежо ядрено гориво. Изграждаме интерконектора Гърция-България, който ще продължи да ни дава газ. Ние ясно сме заявили нашата позиция пред тях", подчерта Петкова.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати