Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петкова: Стратегическото ни партньорство със САЩ е ключово за енергийната диверсификация в региона

Политика

Петкова: Стратегическото ни партньорство със САЩ е ключово за енергийната диверсификация в региона

Снимка:

Най-високопоставеният енергиен дипломат на САЩ Франк Фанън оцени високо напредъка на България

„България и Съединените американски щати са стратегически партньори в енергийната област и това е ключов фактор за диверсификацията на енергийните доставки не само в нашата страна, а и в целия регион“, посочи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на срещата си с помощник-държавния секретар в Бюрото за енергийни ресурси на държавния департамент на САЩ Франк Фанън. В срещата участва и посланикът на САЩ в България Н.Пр. Херо Мустафа.

„България работи активно за гарантиране на енергийната сигурност и оценява високо подкрепата на САЩ за изпълнението на приоритетните инфраструктурни проекти в тази област – междусистемната връзка Гърция-България и терминала за втечнен природен газ край Александруполис“, изтъкна енергийният ни министър. По думите на министър Петкова изграждането на междусистемната връзка Гърция-България е ключов приоритет на правителството в енергийната сфера. Тя информира помощник-държавния секретар Фанън за напредъка по отношение на проекта – произведени тръби за 150 км, разчистени 103 км от трасето, разнесени тръби над 80 км, започнат процес на заваръчни дейности, изкопаване на траншея и полагане на тръби.

Енергийният ни министър потвърди силната ангажираност на правителството за успешното завършване на междусистемната връзка като инфраструктура от стратегическо значение за сигурността на доставките в Югоизточна Европа.

В отговор най-високопоставеният енергиен дипломат на САЩ Франк Фанън оцени високо напредъка на България в реализирането на приоритетите й за енергийна диверсификация и потвърди подкрепата на САЩ в тези усилия. Той отбеляза, че САЩ приветстват участието на България в терминала за втечнен природен газ край Александруполис. Преди посещението си в България той бе в Гърция заедно с държавния секретар Майк Помпео, където сериозна част от разговорите са били посветени на енергийната диверсификация и енергийната сигурност в региона.

„България разглежда изграждането на междусистемната връзка с Гърция и участието в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис в синергия“, подчерта министър Петкова. С участието си в тях страната ни извършва реална диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и се превръща в ключов фактор за този процес в региона. Енергийният министър оцени високо подкрепата на САЩ за превръщането на България в регионален енергиен хъб.  

Министър Петкова и Франк Фанън обсъдиха и напредъка по проекта за диверсификацията на свежо ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“.  


Коментари (2)

Муй Не се подавайте на пропагандата, че Турски поток е Руски поток! Изцяло руски проект, тежко корупционен, беше Южен поток, който за наш късмет приключи!
01.10.2020 16:06 / Отговор
Дрън дрън Американците в прав текст казват, че както и да го назовава мутрата, това си е руски поток. А Белене същи и то с остаряла технология. Май го отсвирват Боцето отвсякъде.
01.10.2020 18:53

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още