Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Теменужка Петкова: Южният газов коридор укрепва енергийната сигурност на България, региона и ЕС

Политика

Теменужка Петкова: Южният газов коридор укрепва енергийната сигурност на България, региона и ЕС

Теменужка Петкова: Южният газов коридор укрепва енергийната сигурност на България, региона и ЕС - Tribune.bg
Снимка:

Успешната реализация на стратегическия и мащабен проект за Южен газов коридор е съществена част от постигнатото през последните шест години в областта на диверсификацията на газовите доставки. Този проект укрепва енергийната сигурност както на България, така и на региона на Югоизточна Европа и Европейския съюз като цяло. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на седмата видеоконферентна министерска среща на Консултативния съвет за Южния газов коридор. Тя подчерта, че енергетиката на държавите от ЕС е изправена пред сериозни предизвикателства, сред които е гарантирането на сигурността на енергийните доставки в дългосрочен план. Диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и либерализацията на газовия пазар са основни приоритети за българското правителство и чрез тяхното изпълнение ще се справим успешно с това предизвикателство, изтъкна енергийният министър.

В изпълнение на тези приоритети, от 31 декември 2020 г. България вече получава азербайджански природен газ по Южния газов коридор. Така през следващите 25 години, с влизането в сила на договора за доставка на 1 млрд. куб. м. природен газ/годишно от находището Шах Дениз 2 Азербайджан ще бъде вторият газов доставчик за нашата страна. 

Нашата страна е неразделна част от развитието на Южния газов коридор чрез интерконектора Гърция-България, който има важно геостратегическо значение за диверсификацията на газовите доставки, подчерта министър Петкова. По нейните думи проектът е и ключово звено за реализация на съвместната инициатива на Гърция, България, Румъния и Унгария за изграждане на Вертикален газов коридор за доставки от юг към север. Въпреки забавянето на проекта заради световната пандемия от COVID-19, по информация от изпълнителите, очакванията са той да бъде пуснат в търговска експлоатация през втората половина на тази година.

Министър Петкова изтъкна ролята на междусистемната свързаност със съседните държави, както и участието на „Булгартрансгаз“ ЕАД като акционер в терминала за втечнен природен газ край Александруполис, Гърция, за постигане на стратегическите цели, свързани с диверсификация на газовите доставки.  


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети