Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Теменужка Петкова: Заводът за батерии вероятно е изтъргуван от ПП срещу закриването на въглищните ни централи

Политика

Теменужка Петкова: Заводът за батерии вероятно е изтъргуван от ПП срещу закриването на въглищните ни централи

Теменужка Петкова: Заводът за батерии вероятно е изтъргуван от ПП срещу закриването на въглищните ни централи - Tribune.bg
Снимка:

Странна метаморфоза на ПП по темата с въглищните централи

„Странна метаморфоза” - така определи смяната в позицията на ПП относно въглищните централи у нас депутатът на ГЕРБ Теменужка Петкова.

„ В рамките на своето 8 месечно управление ПП пое ангажимента за закриване на 50% от въглищните централи като договори намаляване на въглеродните емисии от производство на електрическа енергия с 40% до края на 2025 г. Това означава намаляване на мощностите на 50 на сто. Същите тези хора сега в тази декларация странно са записали, че въглищните централи са важни. Трябва да направим всичко, за да работят максимално дълго време, докато има икономическа възможност. Това е странна позиция на ПП, не знам защо са променили позицията си”, каза Петкова пред Нова нюз.

Тя припомни, че в Плана е било предложено изграждане на завод за батерии за няколко милиарда, който е бил неподходящ и нерентабилен, но „за сметка на това най-вероятно е бил изтъргуван срещу закриване на въглищните ни централи”.

Петкова заяви, че ПП е трябвало да са отговорни и да не се крият, а да обяви какво предлага на ЕК и да се направи санкции на НС, поели са  ангажимента. „Възможността сега е съответната държава да обоснове пред ЕК промяна в Плана за възстановявана или изработването на изцяло нов план”. Според депутата най-важното е да се гарантира енергийната сигурност и работните места.

Петкова каза, че няма как да подкрепят деклацията на ПП, защото това би озачавало да бъде подкрепена тяхната предиззборна програма. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети