Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Теменужка Петкова: Заводът за батерии вероятно е изтъргуван от ПП срещу закриването на въглищните ни централи

Политика

Теменужка Петкова: Заводът за батерии вероятно е изтъргуван от ПП срещу закриването на въглищните ни централи

Теменужка Петкова: Заводът за батерии вероятно е изтъргуван от ПП срещу закриването на въглищните ни централи - Tribune.bg
Снимка:

Странна метаморфоза на ПП по темата с въглищните централи

„Странна метаморфоза” - така определи смяната в позицията на ПП относно въглищните централи у нас депутатът на ГЕРБ Теменужка Петкова.

„ В рамките на своето 8 месечно управление ПП пое ангажимента за закриване на 50% от въглищните централи като договори намаляване на въглеродните емисии от производство на електрическа енергия с 40% до края на 2025 г. Това означава намаляване на мощностите на 50 на сто. Същите тези хора сега в тази декларация странно са записали, че въглищните централи са важни. Трябва да направим всичко, за да работят максимално дълго време, докато има икономическа възможност. Това е странна позиция на ПП, не знам защо са променили позицията си”, каза Петкова пред Нова нюз.

Тя припомни, че в Плана е било предложено изграждане на завод за батерии за няколко милиарда, който е бил неподходящ и нерентабилен, но „за сметка на това най-вероятно е бил изтъргуван срещу закриване на въглищните ни централи”.

Петкова заяви, че ПП е трябвало да са отговорни и да не се крият, а да обяви какво предлага на ЕК и да се направи санкции на НС, поели са  ангажимента. „Възможността сега е съответната държава да обоснове пред ЕК промяна в Плана за възстановявана или изработването на изцяло нов план”. Според депутата най-важното е да се гарантира енергийната сигурност и работните места.

Петкова каза, че няма как да подкрепят деклацията на ПП, защото това би озачавало да бъде подкрепена тяхната предиззборна програма. 


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети