Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Терзийски и Маринов за войната между МВР и прокуратурата: Това е само в интерес на бандитите

Политика

Терзийски и Маринов за войната между МВР и прокуратурата: Това е само в интерес на бандитите

Терзийски и Маринов за войната между МВР и прокуратурата: Това е само в интерес на бандитите - Tribune.bg
Снимка:

„По така изготвеното съобщение от МВР виждам, че се касае за бивш ръководен служител от Генерална дирекция „Национална полиция“, не ми е известно срещу мен да е правена проверка, не знам за какво може да е водена проверка, не съм викан в дирекция „Вътрешна сигурност“ за проверки или да ми снемат сведения. Това заяви бившият министър на вътрешните работи Христо Терзийски и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС пред журналисти в кулоарите на парламента.

Според него това съобщение от МВР и прокуратурата е в продължаване на разпалването на започналата война между МВР и прокуратурата.

„Такива битки и война е само в интерес на бандитите“, коментира още Терзийски.

„Министърът на вътрешните работи не разпорежда подслушвания, Дирекция „Вътрешна сигурност“ е подчинена пряко на министъра на вътрешните работи, той получава сигнали и ги разпределя към компетентните дирекции да ги обработят, което съм правил аз през цялото време. Всички сигнали, които са получавани са насочвани към компетентните дирекции“, заяви Младен Маринов, който беше предшественик на Терзийски като силов министър.

Той се съгласи с Терзийски, че „тази война между МВР и прокуратурата ще доведе до ръст на престъпността“, както и ще създаде трудности на служителите на правоохранителните органи да противодействат заедно срещу престъпността.

По-рано от полицията съобщиха, че Дирекция „Вътрешна сигурност“ - МВР обжалва прокурорско постановление на Специализираната прокуратура за отказ от образуване на досъдебно производство по разследване на дирекцията относно организирана престъпна група от ръководни служители на ГДНП в периода 2018-2020 година.

Разследването е започнало по постъпили сигнали и медийни публикации, касаещи висши професионални ръководители в ГДНП и граждани, извън системата на МВР. В хода на разследването са използвани СРС с разрешението на Специализирания наказателен съд и са изготвени ВДС-и. Разследването е одобрено от тогавашния министър на вътрешните работи. Уведомени са ДАНС и Специализираната прокуратура.

През юни 2020 г. събраните материали са докладвани във ВКП от тогавашния директор на ДВС-МВР с оглед наличие на достатъчно данни за съществуването на ОПГ с участието на висши ръководни служители от ГДНПО. С постановление на прокурор от Специализираната прокуратура през месец януари 2021 г. е направен отказ от образуване на досъдебно производство за ОПГ с участието на висши ръководни служители от ГДНП.

По време на разследването, през 2020 г. един от висшите служители на ГДНП е назначен на ръководна длъжност в политическото ръководство на МВР. Към датата на прокурорския отказ същият е продължавал да изпълнява висшата ръководна длъжност, а към настоящия момент е депутат в Народното събрание. От МВР считат, че прокурорът, направил отказ да образува досъдебно производство, не е посочил въз основа на кои материали е направил своите правни изводи.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети