Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Тежки дебати и обвинения преди гласуването на правителство

Политика

Тежки дебати и обвинения преди гласуването на правителство

Тежки дебати и обвинения преди гласуването на правителство - Tribune.bg
Снимка:

Дебатите преди гласуването за правителство бяха открити от Николай Денков от ПП-ДБ. По думите му през последните три години единствено ПП-ДБ са успели да сформират редовни правителства, които осигурили проекти за всяка една община, политическа подкрепа за закони, повишаване на доходите и приемане в Шенген. По думите на Денков, при правителствата на ПП-ДБ страната ни е за първи път в историята е била поставена от Световната банка в страните с най-високи доходи.  Според Денков се предлагат министри, които са довели до протести през 2021 година. Няма как да подкрепим такъв кабинет, защото приоритет им било построяването на детската болница. По думите на Денков именно ПП-ДБ довели до диверсификацията в България, а не левчето на Делян Добрев.

Денков завърши, че от ПП-ДБ са чули българските избиратели, че са ги поставили в ролята на силна, конструктивна и проевропейска опозиция.

„Обръщам се към вас като  бивш зам.-министър в правителство на ГЕРБ и министър-председател, който сам си подаде оставката и академика, в който сам се произведохте докато бяхте министър. Вие който и до днес нямате силите, достойнството и честта да приемете фактите. Нито правителство щеше да има, ако не бяхте подкрепящите ви парламентарни групи, нито щяхте да бъдете министър председател. Единствената реформа направихте в парламентарната си група, която стопихте до 2/3. Силна опозиция щяхте да сте, ако бяхте втори. Опозицията не е просто крещи, а да мотивира, да стимулира, да намира хора които да подкрепят и нейните идеи. С вашите 30 човека каква точно силна опозиция ще бъдете. Вие бяхте този който поиска дерогация за да вкарва руски петрол. Но мнозинството което вие като опозиция ще може да сформирате е единствено в крайните партии и ще дължите евроатлантически отговори“, заяви Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС в отговор на Денков.

Теменужка Петкова припомни на Николай Денков, че не от ГЕРБ са въртяли бутафорни кранове на гръцката връзка и никой от тях не е върнал посредниците при закупуването на природен газ, което драстично да повиши цените, както стана при правителствата на ПП-ДБ.  

„В медицината има един колплекс, той се нарича Наполеонов. Никога не си дават отговор кои са, къде са и какво могат. За огромно съжаление България имаше нещастие вие да бъдете министър-председател. В момента когато сипете вашите обиди срещу ГЕРБ, трябва да знаете че е първа политическа сила и това е оценката на българския народ, а тази за ПП-ДБ е почти среден 3. С лъжи дойдохте и с лъжи си отивате. Какви заплати сте осигурили на лечебните заведения, осигурени са на хартия. Цялата академична общност ви бламира за вашата реформа във висшето образование. Това което правим днес е унизително за българския народ и държавниците, които са поканени тук. Хората очакват днес да направим правителство, но по-важното е, че никога няма да пораснете и да достигнете до висотата където българските граждани очаквате да имате. Вие ще имате само едно минало, но не и бъдеще“, заяви на свой ред проф. Костадин Ангелов.

Делян Добрев пък припомни за „измисленото левче“ според Денков в горивата. „Измисленото левче на ГЕРБ го имаше, но не го даваха на българските граждани, а го даваха на Путин. Тези които се наричат евроатлантици. Измисленото левче се видя като „Лукойл“ вкара 100 млн. лева във фонда за енергийна сигурност. Всеки път като посегнехме към дерогацията, същият този Денков тичаше да вика, че посегнем ли към Путин ще си подаде оставката. Ако някой не вярва на моите думи да отворят Файнешъл таймс за връзките на Джемкорп и връзките с Путин. Нали помните, че първото нещо на ПП беше именно да вкарат Джемпкорп“, заяви Добрев. Депутатът от ГЕРБ заяви, че за Денков, Кирил Петков, Асен Василев и който да било от ПП не е гласувано, те гласове нямат. Всички над 200 хиляди гласа са от демократичната общност в България, които са използвани, за да се доведат проруските интереси в България.  

„Хората са свалили до критичен минимум доверието в политическия процес и държавните институции. Всички хора, които излязоха да гласуват, а и тези, които не излязоха, искат да има стабилно мнозинство и редовно правителство. Ние казахме на консултациите при президента, че ще подкрепим мандата на победителя на изборите, защото уважаваме вота на избирателя“, заяви Йордан Цонев от ДПС.

„Какъв е изходът, ако не съставим правителство. Този цикъл на спад на доверието и нескончаеми избори не може да бъде решен по друг начин. Дори да спадне избирателната активност до 5%, няма друго решение на кризата, няма друг начин да бъде прекъсната тази криза, освен някой в тази зала да се договори и да излъчи парламент. Или да се промени Конституцията, но при този разлом в обществото. Този параграф 22 няма да доведе до нищо“, категоричен е Цонев.

„Трябва да се обединим около идеи и принципи, за да не се губи дпверие. ДПС не се отнася както останалите партии, ние сме втори и ще подкрепим първия, ще вземем втория мандат и ще мислим и при третия. Ние не може да преговаряме с „Възраждане“. С останалите партии ще водим разговори и ще се опитаме да бъдат в НС, за да спре този порочен кръг от липса на мнозинство и неизпълнение на приоритите ни. Отговорността е на всички, на първия, втория и третия. Не е ли правилно да се постъпи държавнически, ние ще постъпим държавнически към първия, втория и третия мандат“, заяви той в заключение. 

„От ИТН сме ясни и последователни, че няма да подкрепим този кабинет и излизането от тази криза може да стане с експертен кабинет, ясна програма без да е доминиран от една или друга партия. Ако третия мандат бъде връчен на ИТН ние ще отправим покани към всички партии и там ще се види кой мисли за държавата и иска избори“, заяви Тошко Йорданов от ИТН.

Днес освен ден за избиране на правителство е и да си кажем истината, без глупави популистки номерца. Като ще е ден разделен, да е ден разделен. За съжаление ние не свалихме правителството „Денков“. За моя радост не му позволихме да продължи това което искаше, да овладее службите, сигурността, да владее финансите, да управлява контрабандата, да показва абсолютно неуважение към който и да е закон и правила в тази страна. Ето това за моя радост и на българските граждани не позволихме да продължи.

Можем да започнем от службите. Не трябвало да има партийни назначения. Ние ли назначихме депутат от ПП-ДБ в ДАНС. Аз ли пращах мои хора да вербуват хора от разузнаването. Ето това беше лошото на правителството, което толкова ви харексваше. Всяко докозване до вас цапа. В тази връзка ще ви напомня, че Денков няколко пъти се явява пред ГЕРБ да иска работа. Ние му бяхме работодатели. Борисов убеди групата на ГЕРБ да го подкрепи за министър-председател. Не искате да се държите като възпитани хора. Последното изявление на Борисов беше, че имате няколко часа, но вие решихте да продължите от височината си. Ние във времето на война щяхме да се окажем в ръцете на Атанас Атанасов, Кирил Петков да управлява държавата в сянката на Лена Бориславова. Вие днес подкрепата си я дадохте два пъти. Костадинов ви го каза, вие се уплашихте и го послушахте. Ние ви отворихме врата да направите най-доброто за България, защото за нас няма Канада, няма Швейцария. Ако искате ще влезете, ако не гейт 1 и 2 са отворени“, заяви Маноил Манев. 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети избори 2024
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати