Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Тежки думи и обвинения от трибуната на парламента след записите от миналото лято

Политика

Тежки думи и обвинения от трибуната на парламента след записите от миналото лято

Тежки думи и обвинения от трибуната на парламента след записите от миналото лято - Tribune.bg

Повече от два часа служебният вътрешен министър Бойко Рашков беше изслушван на извънредно заседание в Народното събрание. Причината са показаните в медиите записи, заснети от камерите на МС по време на протестите от миналото лято.

Обвинения се чуха от страна на Бойко Рашков, който неколкократно реагира остро срещу прокуратурата в бездействие и ги обвини в укриване на престъпление. Реално ясни отговори на поставените въпроси не се чуха, но внушения и обвинения да.

От парламентарната трибуна се чуха изключително грозни епитети. Така например в Тошко Йорданов от ИТН обяви, че бившите вътрешни министри Младен Маринов и Христо Терзийски са социопати.

„Стана ясно, че това Народно събрание свърши работата на прокуратурата за престъпления, които всички знаехме. Видяхме ясни доказателства, че в полицията има садисти, защото тези 10 човека са садисти това означава, че няма никакъв филтър при назначавен. Над тях е имало социопати, не можеш да знаеш, че някой е извършил нещо такова двама от тях са в тази зала“, обяви Йорданов от трибуната на Народното събрание.  

Според него ГЕРБ трябва да ги е срам, че сред тях има такива хора, а главният прокурор Иван Гешев бил вреден за държавността, а за Борисов дори нямал епитети, с които да го определи.

„Днес сатна ясно, че миналата година по време на мирните протести е настъпил момент, в който служители на реда са превишили правата си, които ние не одобряваме. Стана ясно, че и организацията на работа в МВР е такава, че вътрешния министър не издава разпореждания да бъдат бити хора. Стана дума за индивидуални действия на полицаи, които са били санкционирани, според някой меко, но това ще ни бъде поука, ако не дай Боже в бъдеще има подобни неща“, обяви Радомир Чолаков от ГЕРБ.

Той определи дискусията днес като пореден опит, в който върху партия ГЕРБ да се излее кофа и да бъде минират диалога, за който всички говорят, че е необходим.  

„Стана ясно, че има нужда от законодаелни промени, някакви, за да може да се избягват такива случаи. Но тук воля за това няма да има, защото в този парламент няма воля за съставяне на правителство, а само да се разпадне парламента. Това изслушване подменя дебата за основните въпроси, мигрантите идват и не знам дали ще ги посрещаме на „Орлов мост“ с патриотични концерти или отговорно правителство. Поставя ни се ултимативно да гласуваме актуализация на бюджета и след това да се разпусне този парламент“, допълни още Чолаков.

Йордан Цонев от ДПС  обяви, че полицейското насилие има корени и страшни традиции, десетилятия и повече и именно затова се връщат Възродителният процес, както и комунистическия режим

„Такива прояви имаше и през 90-те и през 96-та, питайте старите кадри на СДС, нямаше ли брутални кадри и 2013 година, вие не бяхте в белия автобус, насилие имаше и не беше от страна на полицаите“, заяви Цонев и припомни насилието над жена с две малки деца в колата от страна на протестиращите, като подчерта, че за това няма нито дума.  

„Полицейщината е използвана в тази зала с цел политическа употреба, само когато ни е изгодна и винаги в ощърб на хората и честните полицаи. Това ли е нашата отговорност, да осъдим грозната сцена или да бръкнем по-надълбоко. Ако ви се стори нелепо, г-н министър, че говорим за полицейщина на последните избори, това е не защото не сме съгласни да се пресече купения вот, защото ние сме при тези на които им купуват вота, ако няма кой да им предалага те за нас ще гласуват. Ако сме за върховенството на закона трябва да се спазва Конституцията. И комисия искахме, за да не идва всеки на власт и да си мисли, че може да действа на ръба на закона“, допълни още Цонев.  

В края на извънредното заседание депутатите приеха обща декларация, с която осъждат полицейското насилие, но нито дума за упражненото такова срещу полицаите. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети