Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Тихомир Безлов: Най-големият проблем на новата власт са икономическите елити

Политика

Тихомир Безлов: Най-големият проблем на новата власт са икономическите елити

Снимка:

Големият проблем на коалицията, която поема властта, не са ГЕРБ и ДПС, а икономическите елити и как ще решават напреженията помежду си, коментира пред БНР Тихомир Безлов, експерт в Центъра за изследване на демокрацията.

„Най-големият им проблем са българските икономически елити, чорбаджиите, както искате ги наречете. Вече се очертаха някакви политически инвестиции в новото правителство. Тези хора са си харчили умно парите. Това е проблемът след като мине първият период на обединяващите общи действия срещу врага“, отбеляза Безлов. Той определи конфликта между МВР и прокуратурата като стара, чисто политическа линия на конфронтация. По думите му това е така от есента на 2019 г., когато е станало ясно, че Слави Трифонов влиза в политиката, а ГЕРБ няма да може да остане на власт.

„Борисов е гледал на избора на главния прокурор Иван Гешев като на стратегия за излизане от политиката, но изборът му не е бил свободен, а Гешев е направил неща, които са създали проблеми на Борисов“, поясни експертът. Той припомни, че от 31 години насам не се сеща за някой, който да е избрал главен прокурор, и да е бил щастлив след това.

„Вероятно може да отслабите фигурата на главния прокурор със законови мерки. Какво правите, как избирате правилните от неправилните магистрати? Как избирате прокурорите, как решавате надолу структурно човешкия проблем? Това е основната тема за след това“, коментира Безлов. Той акцентира върху „организираната престъпност на белите якички“.

„За нас големият проблем вече не е старата, класическа организирана престъпност. В момента, като се започне от земеделските супергиганти, зърнарите, които делят 80% от европейските субсидии, за която тема се позамлъкна, минете през енергетика, екология и стигнете до здравеопазването, където темата за начина, по който се усвояват фондове на бюджета, са доста тежки“, уточни експертът от Центъра за изследване на демокрацията. За него краткосрочният тест за това какво ще се случи, е заявката за промени в КПКОНПИ.  


Топ новини

виж още

Актуална тема