Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Точка, запазваща монопола на „Лукойл“, присъства в коалиционното споразумение

Политика

Точка, запазваща монопола на „Лукойл“, присъства в коалиционното споразумение

Точка, запазваща монопола на Лукойл, присъства в коалиционното споразумение - Tribune.bg
Снимка:

В коалиционното споразумение между ПП, БСП, ИТН и ДБ е разписана точка в помощ на запазване на доминиращото положение на Лукойл – за сметка на  поддържането на ниска конкуренция и високи цени на горивата. В това се увери Tribune.bg при подробен преглед на документа.

На 16 стр. в „Приложение № 3: Енергетика“ сред краткосточните мерки е записано дословно „16. Преглед на изискванията за създаване, функциониране и анализ на достъпа до данъчни акцизни складове с цел по-висока конкуренция“.

Това практически означава закриването на Държавното предприятие „Държавна петролна компания“, която беше създадена заради необходимостта от разбиването на монопола на „Лукойл“ при данъчните и митническите складове. Целта на компанията трябваше да е чрез използване базите на резерва да освобождава горива на пазара на ежедневна база.

Държавните складове трябваше да преминат от държавния резерв към компанията, която да осигури достъп до горива на всички търговци. Прехвърлянето обаче така и не се състоя в мандата на Кирил Петков като служебен икономически министър, нито при наследничката му Даниела Везиева, а със записаното в коалиционното споразумение, компанията вероятно ще бъде зачеркната окончателно.

Преди месец Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отново алармира за злоупотреба с господстващо положение на групата „Лукойл“. Комисията е установила, че група „Лукойл“ притежава най-голямата складова и свързана с нея транспортна инфраструктура, която я прави господстващо предприятие на пазара на съхранение на автомобилни горива. Дружествата от групата са извършили злоупотреба с господстващо положение чрез съвкупност от действия, изразяващи се в непредоставяне на услуги по прием и съхранение на горива в собствени данъчни складове, ограничаване на достъпа до данъчните складове, свързани с най-големите морски петролни терминали в страната и непредоставяне на достъп до нефтопродуктопроводите на групата за транспортиране на внесени горива, се посочва още в заключението на КЗК.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети