Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Тодор Тагарев обяви намерения за нова военна помощ за Украйна

Политика

Тодор Тагарев обяви намерения за нова военна помощ за Украйна

Тодор Тагарев обяви намерения за нова военна помощ за Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Намерения България да предостави нова военна помощ на Украйна, за да продължи отбраната си срещу руската агресия, обяви при встъпването си в длъжност новият министър на отбраната Тодор Тагарев.

Помощта обаче няма да уврежда българските отбранителни способности, уточни той.

„Моите намерения първоначално са в три отношения. Първото е да продължим с усилията за укрепване на отбранителните способности на страната. Да се надяваме, че изискванията за еврозоната няма да засегнат бюджета на отбраната. Ще работим заедно за превъоръжаване на армията. Но най-важното са хората. За мен всеки човек е ценен, няма никакви намерения в правителството по отношение на хората в отбраната.

Вторият момент е приносът на нашата армия за сигурността в Черно море. Няма как, докато до нашите граници е толкова мощна държава като Русия и тя напада суверенна страна, това да води до някаква сигурност. Сигурност ще има, когато и последният окупатор напусне Украйна. Трябва да окажем помощ на Украйна да продължи своята контраофанзива.

Третото е въпросът за гражданско-военните отношения и гражданския контрол. Този проблем е видим и има сериозни предизвикателства и вярвам, че заедно ще работим да докажем, че България е модерна страна“, заяви Тагарев пред събралите се да го посрещнат висши военни.

„Като влязох казах, че ще акцентирам върху приемственост и модернизация на армията. Раздвижихме различни проекти за радари, бойни машини, гаубици, сключихме договора за вторите осем F-16“, заяви той. И подчерта, че никога не е служил на друга държава и винаги е носил униформата с чест и гордост.

„Не съм служил на приятелски кръгове, но съм служил за приятелски кръгове, защото всичките ми приятели са в армията“.

От своя страна служебният министър Димитър Стоянов заяви, че очаква ревизия на ведомството.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети